Kelj je poznat kao biljka od koje se pripremaju čorbe i razne supe. Manje je poznato da ga možete pržiti i da je podjednako ukusan kao i čips. Veoma niska kalorijska vrednost ovog povrća svrstava ga u sam vrh namirnica koje se mogu konzumirati svakodnevno. Čips od kelja je ukusna i hrskava grickalica koju tokom pripreme možete da začinite raznim začinima i učiniti je još ukusnijom. Uz pomoć sušara, čips od kelja možete učiniti još zdravijim, ali i ako ga nemate, možete ga napraviti u rerni i dobićete podjednako ukusnu užinu.
Iako ima protivnika pripreme ove zakuske, uz objašnjenje da pri pečenju listovi izgore i da nije zdravo, ipak je sve više onih koji svakodnevno eksperimentišu i usavršavaju recepte za pripremu čipsa od kelja.
Priprema kelja
Postoji mnogo oblika i vrsta glavica kelja za preradu, ali se osnovna podela svodi na obični kelj, kovrdžavi kelj i prokelj. Sve ove vrste razlikuju se po veličini glavice i obliku listova. Za pripremu čipsa od kelja koristite samo običan jer ima dovoljno velike listove za pripremu čipsa. U retkim receptima preporuča se upotreba kovrdžavog, ali zbog lošijeg ukusa čips neće biti dovoljno ukusan.
Glavice kelja mogu da budu različitog oblika, pa se mogu naći okrugle, spljoštene ili jajolike glavice. Za pripremu čipsa najbolje bi bilo koristiti okrugle glavice, ali oblik nije presudan kod pripreme ove grickalice. Boja glavice je uglavnom karakteristična maglovito tamnozelena, koja ostaje stabilna i nakon prženja u rerni. Listovi kelja su naborani i mehurasti i sa spoljašnje strane su još krupniji, dok se prema unutrašnjoj strani smanjuju. Ova vrsta kelja je izuzetno ukusna i pečenjem ne gubi sladak ukus.
Jestivi deo kelja su glavice koje se pojavljuju u sredini biljke i koje zapravo koristimo za pripremu čipsa. U toku berbe beru se cele glavice tako da se glavica odvoji od biljke u korenu (seče se stabljika koja povezuje glavicu i koren). Kelj se bere ručno kada temperatura padne ispod 0°C jer je slađeg i blažeg ukusa. Nije dovoljno da temperature budu niske da bi se obavila berba, već je potrebno da glavica bude zrela, odnosno da postigne tamnozelenu boju i da ima određenu tvrdoću. Tokom branja pazite da glavice ne budu oštećene, jer razni insekti i paraziti mogu da oštetite plod.
Kelj možete kupiti i na pijaci i prodavnicama. Za pripremu čipsa potrebno je kupiti svežu, manju glavicu sa manjim listovima i slabijom srednjom žilom. Listovi treba da budu čvrsti, naborani i tamnozelene boje. Ne smeju da uvenu, da imaju oštećenja ili rupe na sebi jer je to znak da su ga napali insekti i paraziti koji se još uvek nalaze u glavici.
Pre pripreme kelja, morate ga pažljivo pregledati da nema preostalih insekata i dobro ga oprati. Mesto na kome se odvaja od korena ne sme da bude trulo ili buđavo jer je to znak da je odavno ubran i neadekvatno uskladišten.
Recepti
Postoje različiti recepti i kombinacije začina koji se koriste u pripremi čipsa od kelja. Po sopstvenom ukusu, možete da si date oduška i dodate so i biber i druge začine kao što su crvena paprika, čili paprika, ruzmarin, origano, beli luk ili neki drugi egzotičniji začin. Pored primene klasičnih suvih začina u marinadi u koju se stavljaju listovi kelja pre pečenja, koristi se i drugo seckano povrće, poput rendane šargarepe, isečenog badema, ali i crvenog luka.
Tokom same pripreme na raspolaganju su vam dve opcije pripreme, a to su pečenje u rerni ili sušenje u dehidratoru.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Čips od kelja iz rerne
Za početak, napravite jednostavniju verziju čipsa koja uključuje samo dva začina. Ako još niste probali, za početak samo posolite i pobiberite kelj da vidite da li vam odgovara ukus ove grickalice. Vremenom, osnovni recept možete nadograditi raznim začinima po sopstvenoj želji i ukusu. Navedena količina sastojaka zavisiće od veličine listova kelja koje koristite, ali ako se radi o prosečnoj veličini listova kelja od navedene količine sastojaka dobićete oko 200 g čipsa od kelja.
Sastojci
- 6 - 7 listova kelja
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po želji
Priprema
- Odvojite listove kelja od glavice i operite ih pod mlazom hladne vode. Stavite ih na krpu i prekrijte drugom pamučnom krpom i lagano pritisnite da upiju višak vode.
- Pažljivo pregledajte listove da li ima ostataka insekata i zemlje na listovima.
- U činiju stavite maslinovo ulje, so i biber i promešajte.
- Uzmite list kelja i stavite ga na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Premažite list pripremljenom mešavinom začina. Ponovite postupak sa svim listovima.
- Poređajte listove na pleh jedan pored drugog.
- Zagrejte rernu na 70 - 80°C i stavite u rernu da se peče 1 - 2 sata.
- Proverite listove tokom pečenja i kada vidite da se kelj osušio i postao hrskav, izvadite ga iz rerne.
- Ostavite čips od kelja da se ohladi, a zatim ga čuvajte u posudama koje se mogu zatvoriti ili ga možete jesti odmah.
Čips od kelja iz dehidratora
Osim u rerni, čips od kelja se može pripremiti i u dehidratoru, naravno ako ga imate. Dehidrator je uređaj koji izvlači vodu i vlagu iz voća i povrća dok zadržava hranljive materije u hrani. Navedena količina sastojaka biće dovoljna za oko 250 g čipsa od kelja. Kada koristite dehidrator, voda iz lišća se suši i listovi se skupljaju.
Sastojci
- 6 - 7 listova kelja
- 1 kašika soli
- 1 kašika vode
Priprema
- Odvojite listove kelja od glavice i uklonite tvrdi deo korena sa listova. Nožem istanjite glavnu žilu koja se proteže na sredini lista tako da se svi delovi lista ravnomerno osuše.
- Listove operite pod mlazom hladne vode i osušite pamučnom krpom.
- U činiji pomešajte so i vodu i napravite smešu. Listove stavite u činiju i sve zajedno pomešajte tako da se ravnomerno rasporedi po svim listovima.
- Podesite temperaturu dehidratora na 50°C i stavite prethodno marinirane listove kelja na rešetke.
- Ostavite listove da se suše 5 - 6 sati, stalno proveravajući fazu sušenja.
- Kada listovi postanu hrskavi, izvadite ih iz dehidratora i ostavite da se ohlade.
- Kada se ohlade, čuvajte čips u činiji ili jedite odmah.
Ljuti čips od kelja
Kurkuma i bademi su sastojci za koje nikada ne biste rekli da idu zajedno, ali sa keljom formiršu novi nivo ukusa. Uz nekoliko začina dobićete začinjenu verziju čipsa od kelja koju ćete obožavati. Količina čipsa koju možete dobiti zavisi od veličine glavice kelja koju koristite, ali računajte da ćete dobiti manju količinu jer će deo biti otpad, a deo vode iz listova će da ispari tokom pečenja.
Sastojci
- 1 glavica kelja
- 1 crveni luk
- 2 - 3 šargarepe
- 2 - 3 kašike suve crvene paprike
- 3/4 šolje badema
- So i biber po želji
- Kurkuma po želji
Priprema
- Odvojite listove od glavice i dobro ih operite pod tekućom hladnom vodom. Stavite ih na krpu i dobro osušite.
- Crni luk oljuštite i stavite u blender.
- Dodajte suvu crvenu papriku, bademe, so, biber i kurkumu po želji. Sve dobro izmiksajte blenderom dok ne dobijete kompaktnu smesu u koju ćete umočiti i dobro utrljati svaki list kelja.
- Marinirane listove kelja stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Poređajte listove jedan pored drugog.
- Zagrejte rernu na 80°C i stavite listove da se peku sat vremena. Tokom pečenja ih proverite da ne izgore.
- Kada se listovi osuše, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Kada se ohladi, možete ga konzumirati ili čuvati u posudi sa poklopcem.
Upotreba u kuhinji
Ubrane sveže glavice kelja mogu se čuvati u drvenim kutijama ili kasetama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Temperatura prostorije u kojoj ćete čuvati kelj treba da bude 0 - 1°C kako bi kelj mogao da ostane svež i do mesec dana. Važno je samo da ne odvajate listove već da čuvate glavicu kao celinu.
Pripremljeni čips od kelja čuvajte u plastičnim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Takođe možete čuvati pečene listove u plastičnoj vrećici sa zatvaračem. Važno je da ga ne ostavljate na svežem vazduhu duže od 12 sati nakon pečenja, jer će opustiti, postati manje hrskav i izgubiti aromu koju je stekao tokom pečenja.
Čips od kelja se često konzumira sam kao užina ili se može močiti u razne sosove. Odlično se slaže i sa humusom, pa možete i tako da ga poslužite. Pošto je pečeno povrće, odlično ide uz jela od mesa gde se može poslužiti kao prilog umesto krompira ili pirinča.
Uz jela od mesa, obavezno ga poslužite i uz jela od piletine, jer ukusom najviše odgovara ovoj vrsti mesa. U zavisnosti od začina koje ste kombinovali tokom pripreme čipsa od kelja, prilagodite pripremu ostalih namirnica sa kojima ga kombinujete.
Foto: Charles Deluvio / Unsplash
Ostavite odgovor