Bogat ukus i neodoljiv izgled glavne su karakteristike grožđa, koje se u prošlosti često označavalo kao voće dobrostojećih (tzv. hrana Rimljana ili bogova). Danas grožđe na našim pijacama ponekad dosežu i vrtoglave cene. Zato je najisplativije i najlakše napraviti džem od grožđa da biste tokom cele godine uživali u ukusu grožđa.
Pored toga, grožđe je pravi izvor zdravlja - sadrži mnogo vitamina i hranljivih materija. Još jedan razlog da napravite slatku zimnicu od par tegli džema od grožđa.
Priprema grožđa
Stono grožđe se koristi za proizvodnju džemova, marmelade, kompota, sirupa i drugih slatkih zimnica zbog krupnih bobica koje sadrže više mesa, ali manje šećera.
U Srbiji sorte stonog grožđa sazrevaju od kraja jula do sredine oktobra, ali najčešće uvozimo stono grožđe zbog velikih početnih ulaganja i potrebe za fizičkim radom. Međutim, za privatne potrebe veoma je jednostavno uzgajati stone sorte grožđa i u sopstvenom dvorištu.
Danas su popularne sorte grožđa bez koštica (partenokarpija i stenospermokapija) zbog lakšeg konzumiranja i prerade u džemove i sokove.
Što je stona sorta bolja (krupnije i lepše bobice iste veličine sa čvrstom i dužom peteljkom, mekom korom, prijatnog ukusa i visoke otpornosti na transport i skladištenje), to je viša cena na tržištu. Bobica mora da bude zdrava i cela jer su prerađeni proizvodi vredniji što se više hranljivih materija sačuva (najbolje bi bilo da se preradi istog dana kada se bere ili kupuje).
Nezdravi plodovi su izvor zaraze, a prezreli plodovi su izuzetno mekani. Odabiru se samo zrele i krupne bobice. Neophodno je izbegavati branje u kišnoj sezoni ili neposredno posle kiše jer bobuce upijaju dosta vode i više nije karakterističnog oblika i slabijeg je ukusa.
Recepti
Džem od grožđa se pravi kuvanjem mesnatog dela bobica gde se postiže visoka koncentracija šećera (koncentracija šećera može dostići i do 60%), pa počinjemo jednostavnim receptom bez dodavanja konzervansa ili šećera.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od grožđa
U nastavku je osnovni recept za domaći džem od grožđa koji možete da obogatite ukusima i menjate sastojke po želji. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 1 kg džema.
Sastojci
- 1 kg grožđa (bela sorta)
- 1 kg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 l vode
- Sok od jednog limuna
Priprema
- Grožđe očistite od peteljki, a ako želite džem bez koštica očistite i koštice.
- Prvo zagrejte vodu i sav šećer i kuvajte dok se sav šećer ne rastvori (napravi gust sirup).
- Dodajte grožđe u sirup i promešajte, kuvajte oko 10 minuta.
- Dodajte sok od jednog limuna, promešajte i pustite da sve ponovo prokuva. Dok kuvate, na vrhu će se formirati pena koju možete lagano da uklonite varjačom ili kašikom.
- Kada sve provri sklonite sa šporeta i ostavite džem da se ohladi.
- U međuvremenu sterilišite tegle i u vruće sipajte džem.
- Zatvorite tegle i čuvajte na tamnom i suvom mestu.
Džem od grožđa bez šećera
Za sve koji izbegavaju šećer u ishrani ili dijabetičare, donosimo i recept za džem bez šećera. Takođe, u ovaj džem ne ide konzervans, pa je pasterizacija neophodna. Od 1 kg grožđa dobićete nešto manje od 1 kg džema.
Sastojci
- 1 kg grožđa
- Sok od jednog limuna
Priprema
- Izmiksajte grožđe u blenderu i kuvajte na laganoj vatri 30 minuta.
- Dodajte sok od jednog limuna i promešajte, kuvajte dok ponovo ne provri.
- Ponovo procedite smešu kroz fino sito ili cediljku da odvojite preostale semenke.
- Ponovo dovedite do ključanja, stalno mešajući, dok smeša ne postane konzistentna. Budite oprezni jer će džem prskati.
- Kada je džem gotov, sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, umotajte u ćebe ili peškir i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Džem od grožđa sa jabukama
Ukus grožđa se odlično slaže sa raznim sezonskim voćem kao što su jabuke ili šljive. U ovom receptu jabuke možete da zamenite istom količinom šljiva. Od jabuka koristite zelene, kisele sorte, a od grožđa Izabela ili neku drugu crnu sortu.
Sastojci
- 2 kg jabuka
- 2 kg grožđa
- 700 g šećera
- 1 kesica želea
- Sok od limuna (opciono)
Priprema
- Grožđe operite, uklonite stabljike i grančice i izmiksajte ga štapnim mikserom.
- Limun oljuštite i iscedite sok.
- Na laganoj vatri mešajte grožđe i jabuke dok potpuno ne omekšaju i zatim dodajte šećer.
- Kuvajte 2 - 3 sata i na kraju dodajte 1 kesicu želea i malo limunovog soka po želji. Džem treba kuvati do ključanja.
- Možete ga dodatno procijediti kroz fino sito ili ga izmiksati štapnim mikserom za još kremastiju i finiju teksturu.
- Vrući džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite, umotajte u ćebe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Upotreba u kuhinji
Tegle se pre skladištenja moraju pregledati (dobro zatvoriti), a posle čuvati na tamnom i hladnom mestu sa ujednačenom temperaturom. Svetlost negativno utiče na boju plodova (izbeljuje ih), pa je preporučljivo da proverite tegle posle nedelju dana.
Na bobici se može formisati beli svetlucavi premaz, zbog čega se sadržaj tegle mora baciti. Bilo bi ispravno tegle pre punjenja oprati i sterilisati u rerni na temperaturi od 70 - 80°C, a gumene kolutove prokuvati u sirćetnom (0,5 - 1%) rastvoru i držati u provrelo hladnoj vodi do upotrebe.
Tegle punite 2 cm ispod ivice i držite ih na mokroj kuhinjskoj krpi, a tokom punjenja je potrebno tapkati teglu da bi se sadržaj bolje slegnuo i oslobodio vazduh u džemu.
Nakon punjenja tegli, potrebna je dodatna toplotna obrada u rerni; tegle se stavljaju na dublji tanjir u rerni (ne smeju se dirati). U slučaju džema od grožđa, zagrejte tegle na 80°C na 30 minuta. Ovako pripremeljen džem može da traje i do 12 meseci.
Postoji mnogo ukusnih načina da koristite džem od grožđa. Može se jesti na hlebu potpuno samostalno ili u kombinaciji sa drugim svežim ili suvim voćem. Često se stavlja u jogurt ili kao dodatak mnogim poslasticama i kolačima.
Džem od belog grožđa može se koristiti kao dekoraciju na poslužavniku od sira, kao dodatak brzim poslasticama u čašama i palačinkama ili za pravljenje kolača od sira.
Foto: Wayne Marshall / CC
Ostavite odgovor