• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od grožđa

Sok od grožđa

Objavljeno: 01.02.2022.

 

  • Priprema grožđa
  • Recepti
  • Sok od grožđa
  • Sok od grožđa bez šećera
  • Sok od grožđa bez konzervansa
  • Upotreba u kuhinji

Sok od grožđa ili mošt je piće koje postaje sve popularnije na našim prostorima. Mnogi ga prave zbog primamljivog ukusa, boje i teksture. Ako imate domaće grožđe, obavezno odvojite deoa i pokušajte da napravite sok, jer je za sve one koji više vole da ga piju u bezalkoholnom obliku ovaj način prerade je idealan.

Iako se grožđe najčešće koristi u preradi vina, popularno je i pripremanje sirupa od grožđa ili soka od grožđa, za koje vam donosimo recepte u nastavku. Napravite domaći sok po tradicionalnoj recepturi, zdravu verziju bez šećera i sok od grožđa bez konzervansa i kuvanja.

Priprema grožđa

Glavna podela grožđa je na crno i belo. Najpoznatije crno grožđe su kaberne sovinjon, merlo i crni pino, a belo traminac, šardone i rizling.

Ono po čemu se sokovi od grožđa razlikuju od ostalih sokova je bistrina (ako pogledamo sok od breskve ili jagode, videćemo da su mutni). Za proizvodnju sokova mogu se koristiti samo one sorte koje sadrže veliku količinu kiselina (količina kiseline mora da bude veća nego u vinu). Takođe, sok mora da bude svež, a tu svežinu mu daje ova velika količina kiselina.

U nadi da mraz i ptice nisu uništili lozu, vinogradari čekaju da grožđe sazre, a onda može da počne berba. Počinje sredinom ili krajem septembra. Pre se brala ručno, ali su se mnogi vinogradari u poslednje vreme zbog nedostatka radne snage opredelili za mašinsku berbu. Ali ovakav način žetve nosi sa sobom određene rizike. Nikada se ne zna da li će mašina da uništi lozu. Berbu grožđa treba pažljivo vršiti namenskim makazama, nakon čega se celi grozdovi stavljaju u korpe.

Ako nemate svoju lozu, grožđe možete da kupite u bilo kojoj prodavnici ili na pijaci. Iako je na pijacama skuplje, lakše ćete pronaći domaće sorte koje ćete odmah prepoznati po mirisu. Uzmi bobicu u ruku i probajte. Obavezno birajte samo zrelo i neoštećeno grožđe, a pre prerade grožđe treba dobro pregledati jer postoji mogućnost da samo jedna pokvarena bobica izazove kvarenje cele zimnice.

Recepti

Za pripremu domaćeg soka od grožđa ne treba vam mnogo vremena i sastojaka, iako su mogućnosti kombinovanja sa drugim voćem zaista brojne, a na vama je da izaberete koji ukusi vam se najviše dopadaju. Možete da napravite sok od belog ili crnog grožđa, sa ili bez dodatka vode, a kasnije ga koristiti u pripremi poslastica. U nastavku vam donosimo recepte za domaći sok od grožđa i zdravije verzije bez konzervansa i šećera.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Sok od grožđa

Postoji mnogo recepata za kuvanje domaćeg soka. Ovo je jedan od domaćih i najjednostavnijih načina za pripremu. Imajte na umu da ovako pripremljen sok treba da se popije brzo nakon otvaranja flaše koju zatim treba čuvati u frižideru dok se sok ne potroši. Od navedene količine grožđa dobićete približno 5 l soka. Da bi domaći sok bio zaista domaći limunsku kiselinu, možete da zamenite sokom od isceđena 2 limuna. Ako želite kiseliji ukus, dodajte još limunovog soka.

Sastojci

  • 5 kg crvenog grožđa
  • 4 kg kristal šećera
  • 6 kesica limunske kiseline
  • 2 l vode

Priprema

  1. Grožđe dobro operite i skinite bobice sa peteljke i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
  2. Izmešano grožđe prebacite u šerpu u kojoj ćete da prokuvate sok.
  3. Dodajte šećer i limunov sok ili limunsku kiselinu.
  4. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.
  5. Posle 24 sata sipajte 2 litra vode u šerpu i kuvajte 10 minuta (dok ne provri).
  6. Procedite kroz gazu ili finu cediljku u sterilisane flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu (ne u frižideru).

Sok od grožđa bez šećera

U sok od grožđa nije potrebno da dodajete šećer da bi sok bio sladak jer mnogi ne vole da piju slatke sokove. Sve što treba da uradite je da izaberete sortu koja nema kiselu notu i puna je slatkoće. Od količine navedenih sastojaka u receptu dobićete 3 l soka, odnosno 6 l soka ako dodate vodu.

Sastojci

  • 5 kg grožđa
  • 1 limun (iscediti)
  • 3 l vode (opciono)

Priprema

  1. Grožđe operite i odvojite bobice od peteljke i sameljite ili izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom.
  2. Dobijenu smešu prebacite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati i dodajte isceđeni limunov sok.
  3. Po želji dodajte vode, ali možete da kuvate i samo grožđe, što će vam dati intenzivniji ukus soka, jer grožđe zbog vode gubi ukus.
  4. Stavite na vatru i kuvajte dok ne provri.
  5. Smanjite toplotu na srednju i nastavite da kuvate još 60 minuta.
  6. Procedite kroz gazu ili finu cediljku da biste uklonili višak taloga u sterilizovanim staklenim flašama.
  7. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte na suvom, tamnom i hladnom mestu.

Sok od grožđa bez konzervansa

Sok od grožđa možemo da napravimo na različite načine, a sve zavisi od ukusa i želja osobe koja ga pravi. Tako da je moguće napraviti sok bez kuvanja, šećera i konzervansa. Od količine sastojaka navedenih u receptu dobićete 1 l soka. Ovakvim pripremanjem soka u smešu možete da dodate i druge namirnice, na primer cveklu ili šargarepu.

Sastojci

  • 3,5 kg crnog, slatkog grožđa
  • 1 limun (opciono po ukusu)
  • 1 l vode

Priprema

  1. Operite i očistite grožđe, odvojite bobice od peteljki.
  2. Stavite ih odvojeno u činiju sa vodom i ostavite da odstoje 5 minuta.
  3. Procedite vodu i stavite grožđe u 1 l vode i mešajte štapnim mikserom ili blenderom dok ne dobijete glatku, tečnu smešu.
  4. Procedite da biste uklonili koštice i koru koja nije uspela da se isecka.
  5. Dodajte nekoliko kapi limuna po želji, promešajte i sipajte u flaše.

Svi recepti za zimnicu od grožđa >>

Upotreba u kuhinji

Važno je napomenuti da sveži proizvod vrlo brzo počinje da fermentiše, tako da je potrebno pravilno skladištenje. Sve flaše i tegle moraju da budu sterilisane i zagrejane pre skladištenja. U suprotnom, tegla će popucati u dodiru sa vrelom smešom (ako ste sok pravili po receptu gde je potrebno da se smeša kuva).

Čuvajte sok na tamnom i hladnom mestu do otvaranja. Nakon otvaranja, sok treba popiti za kratko vreme, a do tada čuvajte ga u frižideru.

Grožđe se može kombinovati sa drugim sastojcima i namirnicama, a odlično ide uz šargarepu i cveklu. Tako možete da dobijete sokove različitih ukusa i aroma, ali i gustina.

Pravilno skladišten sok može da stoji celu zimu. Kao i kod svakog drugog proizvoda, važna je umerena konzumacija jer jača nerve i creva. Preporuka mnogih je da svako jutro na prazan stomak popijete jednu čašu sveže napravljenog soka od grožđa.

Foto: Franz W. / Pixabay 

Zimnica od grožđa

džem od grožđa

Džem od grožđa

Bogat ukus i neodoljiv izgled glavne su karakteristike grožđa, koje se u prošlosti često označavalo kao voće dobrostojećih (tzv. hrana Rimljana ili bogova). … [više] about Džem od grožđa

kuvano vino

Kuvano vino

Kuvano vino je idealno rešenje za hladne dane, a mnogi ga vole upravo zbog aromatičnog ukusa. Možete ga pripremiti u sopstvenoj kuhinji, a sama priprema je … [više] about Kuvano vino

sok od grožđa

Sok od grožđa

Sok od grožđa ili mošt je piće koje postaje sve popularnije na našim prostorima. Mnogi ga prave zbog primamljivog ukusa, boje i teksture. Ako imate domaće … [više] about Sok od grožđa

suvo grožđe

Suvo grožđe

Pod suvim voćem podrazumevamo voće iz kojeg je voda uklonjena, najčešće prirodnim putem, sušenjem na suncu ili korišćenjem specijalizovanih sušara ili … [više] about Suvo grožđe

belo vino

Vino

Vino je jedno od pića koje zahteva malo više truda za pripremu, a konzumira se uz ručak, večeru ili deserte. Iako se često smatra da za pripremu vina morate da … [više] about Vino

vinsko sirće

Vinsko sirće

Kvasina ili sirće je sredstvo za očuvanje kiselog ukusa, a takođe je i začin. Njegova proizvodnja je jedan od najstarijih procesa proizvodnje hrane u istoriji. … [više] about Vinsko sirće

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR