Sok od grožđa ili mošt je piće koje postaje sve popularnije na našim prostorima. Mnogi ga prave zbog primamljivog ukusa, boje i teksture. Ako imate domaće grožđe, obavezno odvojite deoa i pokušajte da napravite sok, jer je za sve one koji više vole da ga piju u bezalkoholnom obliku ovaj način prerade je idealan.
Iako se grožđe najčešće koristi u preradi vina, popularno je i pripremanje sirupa od grožđa ili soka od grožđa, za koje vam donosimo recepte u nastavku. Napravite domaći sok po tradicionalnoj recepturi, zdravu verziju bez šećera i sok od grožđa bez konzervansa i kuvanja.
Priprema grožđa
Glavna podela grožđa je na crno i belo. Najpoznatije crno grožđe su kaberne sovinjon, merlo i crni pino, a belo traminac, šardone i rizling.
Ono po čemu se sokovi od grožđa razlikuju od ostalih sokova je bistrina (ako pogledamo sok od breskve ili jagode, videćemo da su mutni). Za proizvodnju sokova mogu se koristiti samo one sorte koje sadrže veliku količinu kiselina (količina kiseline mora da bude veća nego u vinu). Takođe, sok mora da bude svež, a tu svežinu mu daje ova velika količina kiselina.
U nadi da mraz i ptice nisu uništili lozu, vinogradari čekaju da grožđe sazre, a onda može da počne berba. Počinje sredinom ili krajem septembra. Pre se brala ručno, ali su se mnogi vinogradari u poslednje vreme zbog nedostatka radne snage opredelili za mašinsku berbu. Ali ovakav način žetve nosi sa sobom određene rizike. Nikada se ne zna da li će mašina da uništi lozu. Berbu grožđa treba pažljivo vršiti namenskim makazama, nakon čega se celi grozdovi stavljaju u korpe.
Ako nemate svoju lozu, grožđe možete da kupite u bilo kojoj prodavnici ili na pijaci. Iako je na pijacama skuplje, lakše ćete pronaći domaće sorte koje ćete odmah prepoznati po mirisu. Uzmi bobicu u ruku i probajte. Obavezno birajte samo zrelo i neoštećeno grožđe, a pre prerade grožđe treba dobro pregledati jer postoji mogućnost da samo jedna pokvarena bobica izazove kvarenje cele zimnice.
Recepti
Za pripremu domaćeg soka od grožđa ne treba vam mnogo vremena i sastojaka, iako su mogućnosti kombinovanja sa drugim voćem zaista brojne, a na vama je da izaberete koji ukusi vam se najviše dopadaju. Možete da napravite sok od belog ili crnog grožđa, sa ili bez dodatka vode, a kasnije ga koristiti u pripremi poslastica. U nastavku vam donosimo recepte za domaći sok od grožđa i zdravije verzije bez konzervansa i šećera.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sok od grožđa
Postoji mnogo recepata za kuvanje domaćeg soka. Ovo je jedan od domaćih i najjednostavnijih načina za pripremu. Imajte na umu da ovako pripremljen sok treba da se popije brzo nakon otvaranja flaše koju zatim treba čuvati u frižideru dok se sok ne potroši. Od navedene količine grožđa dobićete približno 5 l soka. Da bi domaći sok bio zaista domaći limunsku kiselinu, možete da zamenite sokom od isceđena 2 limuna. Ako želite kiseliji ukus, dodajte još limunovog soka.
Sastojci
- 5 kg crvenog grožđa
- 4 kg kristal šećera
- 6 kesica limunske kiseline
- 2 l vode
Priprema
- Grožđe dobro operite i skinite bobice sa peteljke i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
- Izmešano grožđe prebacite u šerpu u kojoj ćete da prokuvate sok.
- Dodajte šećer i limunov sok ili limunsku kiselinu.
- Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.
- Posle 24 sata sipajte 2 litra vode u šerpu i kuvajte 10 minuta (dok ne provri).
- Procedite kroz gazu ili finu cediljku u sterilisane flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu (ne u frižideru).
Sok od grožđa bez šećera
U sok od grožđa nije potrebno da dodajete šećer da bi sok bio sladak jer mnogi ne vole da piju slatke sokove. Sve što treba da uradite je da izaberete sortu koja nema kiselu notu i puna je slatkoće. Od količine navedenih sastojaka u receptu dobićete 3 l soka, odnosno 6 l soka ako dodate vodu.
Sastojci
- 5 kg grožđa
- 1 limun (iscediti)
- 3 l vode (opciono)
Priprema
- Grožđe operite i odvojite bobice od peteljke i sameljite ili izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom.
- Dobijenu smešu prebacite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati i dodajte isceđeni limunov sok.
- Po želji dodajte vode, ali možete da kuvate i samo grožđe, što će vam dati intenzivniji ukus soka, jer grožđe zbog vode gubi ukus.
- Stavite na vatru i kuvajte dok ne provri.
- Smanjite toplotu na srednju i nastavite da kuvate još 60 minuta.
- Procedite kroz gazu ili finu cediljku da biste uklonili višak taloga u sterilizovanim staklenim flašama.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte na suvom, tamnom i hladnom mestu.
Sok od grožđa bez konzervansa
Sok od grožđa možemo da napravimo na različite načine, a sve zavisi od ukusa i želja osobe koja ga pravi. Tako da je moguće napraviti sok bez kuvanja, šećera i konzervansa. Od količine sastojaka navedenih u receptu dobićete 1 l soka. Ovakvim pripremanjem soka u smešu možete da dodate i druge namirnice, na primer cveklu ili šargarepu.
Sastojci
- 3,5 kg crnog, slatkog grožđa
- 1 limun (opciono po ukusu)
- 1 l vode
Priprema
- Operite i očistite grožđe, odvojite bobice od peteljki.
- Stavite ih odvojeno u činiju sa vodom i ostavite da odstoje 5 minuta.
- Procedite vodu i stavite grožđe u 1 l vode i mešajte štapnim mikserom ili blenderom dok ne dobijete glatku, tečnu smešu.
- Procedite da biste uklonili koštice i koru koja nije uspela da se isecka.
- Dodajte nekoliko kapi limuna po želji, promešajte i sipajte u flaše.
Upotreba u kuhinji
Važno je napomenuti da sveži proizvod vrlo brzo počinje da fermentiše, tako da je potrebno pravilno skladištenje. Sve flaše i tegle moraju da budu sterilisane i zagrejane pre skladištenja. U suprotnom, tegla će popucati u dodiru sa vrelom smešom (ako ste sok pravili po receptu gde je potrebno da se smeša kuva).
Čuvajte sok na tamnom i hladnom mestu do otvaranja. Nakon otvaranja, sok treba popiti za kratko vreme, a do tada čuvajte ga u frižideru.
Grožđe se može kombinovati sa drugim sastojcima i namirnicama, a odlično ide uz šargarepu i cveklu. Tako možete da dobijete sokove različitih ukusa i aroma, ali i gustina.
Pravilno skladišten sok može da stoji celu zimu. Kao i kod svakog drugog proizvoda, važna je umerena konzumacija jer jača nerve i creva. Preporuka mnogih je da svako jutro na prazan stomak popijete jednu čašu sveže napravljenog soka od grožđa.
Foto: Franz W. / Pixabay
Ostavite odgovor