• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
vinsko sirće

Vinsko sirće

Objavljeno: 01.02.2022.

  • Priprema vina
  • Recepti
  • Domaće vinsko sirće
  • Vinsko sirće od crnog vina
  • Upotreba u kuhinji

Kvasina ili sirće je sredstvo za očuvanje kiselog ukusa, a takođe je i začin. Njegova proizvodnja je jedan od najstarijih procesa proizvodnje hrane u istoriji. U zavisnosti od vrste sirovine od koje se dobija, može da bude alkoholno, voćno, aromatizovano, a jedno od najpoznatijih je vinsko sirće.

Kao što mu ime govori, vinsko sirće se pravi od crnog ili belog vina. Njegova primena je raznovrsna, a od davnina se koristi kao začin, najčešće za salate. Danas je poznati konzervans za hranu, a zbog svog antiseptičkog i antiinflamatornog dejstva koristi se i kao lek u tradicionalnoj medicini. Dokazano je da su ovakvi tradicionalni recepti izuzetno zdravi i korisni za naše zdravlje, pa vam u nastavku donosimo kako da pripremite i obogatite svoju kuhinju još jednom neizostavnom namirnicom.

Priprema vina

Postoje dve vrste vina za preradu, crveno i belo, a od toga zavisi kakve će boje, ukusa i intenziteta biti sirće. Belo vinsko sirće je blažeg ukusa, pa je ova verzija jeftinija, dok je crveno bogatije i intenzivnije arome zbog tanina iz kore grožđa. Crveno sirće se najbolje priprema od vina kaberne, merlo i malbek, a belo od suvih vina, odnosno vina koja imaju manje od 2 g neprevrelog šećera po litru - to su vina šardone, sovinjon blan i pino sivi.

Ako želite da napravite sopstveno vino fermentacijom soka od grožđa pre pravljenja vinskog sirćeta, izaberite sorte navedene iznad. Berite zrelo i sveže grožđe, dobro ga očistite i koristite samo zdravo, a višak uklonite.

Ukoliko se odlučite za jednostavniji način proizvodnje, kupujte kvalitetna vina istih sorti. U svakom slučaju izaberite vino koje volite da pijete i nećete pogrešiti, a rezultat je, garantujemo, odličan.

Recepti

Iako je sama priprema vinskog sirćeta izuzetno jednostavna i zahteva samo jedan osnovni sastojak, proces pravljenja domaćeg sirćeta traje preko 30 dana. Međutim, ovaj postupak vam garantuje da ste u svoju kuhinju uvrstili domaću i zdravu hranu bez suvišnih dodataka, tako da je recept vredan čekanja.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • sterilizacija tegli

Domaće vinsko sirće

Ako se odlučite za potpuno prirodan recept sa domaćim grožđem umesto kupovnog ili gotovog vina, postupak je manje-više isti kao i sa gotovim. Količina sirćeta koju dobijete zavisi od količine grožđa, fermentacije i intenziteta ceđenja soka od grožđa. Od 1,5 kg grožđa dobija se otprilike 1 litar vinskog sirćeta

Sastojci

  • 1,5 kg svežeg grožđa

Priprema

  1. Sveže grožđe dobro operite i iscedite
  2. Isceđenu tečnost sipajte u sterilisanu bocu i ostavite da fermentira pored osvetljenog prozora.
  3. U ovoj fazi se odvija proces fermentacije, pa pazite da boca nije potpuno zatvorena da bi došlo do odliva ugljen-dioksida.
  4. Proces fermentacije počinje nakon 16 - 20 sati, u zavisnosti od temperature.
  5. Nakon fermentacije flašu čuvajte na suvom i tamnom mestu (minimalna temperatura 16°C i ne više od 26°C) i ostaviti da odstoji najmanje 30 dana pre upotrebe. Što duže stoji, kvalitet sirćeta je bolji.

Vinsko sirće od crnog vina

Sve što vam treba za pripremu ovog jednostavnog, domaćeg recepta je vino. Specifičnost ovog recepta je u tome što je neiscrpna - možete ponovo dodati vino u čašu, a da to ne utiče na kvalitet proizvoda i tako dobijate beskonačnost domaćeg sirćeta. Količina sirćeta koju ćete dobiti zavisiće od količine vina i doliva.

Sastojci

  • 1 l vina

Priprema

  1. Izaberite vino po izboru i sipajte ga u sterilizovanu flašu i ostavite blizu osvetljenog prozora da fermentira.
  2. Vreme početka fermentacije zavisi od kvaliteta i vrste vina koje izaberete, ali će svakako početi da fermentira u roku od 20 sati.
  3. Sipajte u teglu dovoljne širine i čuvajte u prostoriji konstantne, nepromenljive temperature dok ne fermentiše.
  4. Po želji možete da dodate komad hrasta ili štapić suvog cimeta.
  5. Teglu ili flašu stavite na tamno i toplo mesto i ostavite da odstoji najmanje 30 dana tek tada će da bude spreman za potrošnju.

Svi recepti za zimnicu od grožđa >>

Upotreba u kuhinji

Pre pripreme domaćeg vinskog sirćeta potrebno je dobro isprati, a zatim sterilisati tegle. Sirće čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a u takvim uslovima vek trajanja može da bude i više od godinu dana.

Vinsko sirće je idealan začin za sveže salate, a može se dodati i pikantnijim čorbama i jelima od divljači. Takođe je idealan za mariniranje ribe, pa čak i mesa. Crno vinsko sirće se posebno koristi u srednjoj i južnoj Evropi za pripremu namaza i dodavanje raznim jelima radi stabilizacije ukusa. Često se koristi u marinadama, posebno za govedinu koju omekšava.

Pošto se lako emulguje sa uljem, odličan je preliv za salatu. Koristi se i za kiseljenje jer povrću daje dodatnu gorkasto-slatku notu i pečenje.

Foto: Rene1905 / Pixabay 

Zimnica od grožđa

džem od grožđa

Džem od grožđa

Bogat ukus i neodoljiv izgled glavne su karakteristike grožđa, koje se u prošlosti često označavalo kao voće dobrostojećih (tzv. hrana Rimljana ili bogova). … [više] about Džem od grožđa

kuvano vino

Kuvano vino

Kuvano vino je idealno rešenje za hladne dane, a mnogi ga vole upravo zbog aromatičnog ukusa. Možete ga pripremiti u sopstvenoj kuhinji, a sama priprema je … [više] about Kuvano vino

sok od grožđa

Sok od grožđa

Sok od grožđa ili mošt je piće koje postaje sve popularnije na našim prostorima. Mnogi ga prave zbog primamljivog ukusa, boje i teksture. Ako imate domaće … [više] about Sok od grožđa

suvo grožđe

Suvo grožđe

Pod suvim voćem podrazumevamo voće iz kojeg je voda uklonjena, najčešće prirodnim putem, sušenjem na suncu ili korišćenjem specijalizovanih sušara ili … [više] about Suvo grožđe

belo vino

Vino

Vino je jedno od pića koje zahteva malo više truda za pripremu, a konzumira se uz ručak, večeru ili deserte. Iako se često smatra da za pripremu vina morate da … [više] about Vino

vinsko sirće

Vinsko sirće

Kvasina ili sirće je sredstvo za očuvanje kiselog ukusa, a takođe je i začin. Njegova proizvodnja je jedan od najstarijih procesa proizvodnje hrane u istoriji. … [više] about Vinsko sirće

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

šljive

Šljiva

Šljiva je jedno od najčešće korišćenih i rasprostranjenih voća u svetu, a poreklom je iz Azije. … [više] about Šljiva

jabukovo sirče

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je deo svakog domaćinstva i može se naći i kupiti u svakoj prodavnici. Ove zime … [više] about Jabukovo sirće

sirup od malina

Sirup od malina

Leto i jesen idealni su periodi za pripremu domaćih zimnica i sezonskih voćnih napitaka. Umesto da … [više] about Sirup od malina

čokolino

Čokolino

Čokolino je poznato kao lako svarljiva hrana namenjena deci, ali ga često konzumiraju i odrasli. … [više] about Čokolino

sjeckani peršin

Peršun

Posle soli i bibera, peršun je začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Reč je o dobro poznatoj … [više] about Peršun

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR