Luk, bio ljubičasti, crveni, žuti ili srebrni, osnovna je namirnica i osnova mnogih jela - supa, čorbi, soseva, ali i kao prilog mesu, prženom i dinstanom povrću. Budući da je neizostavan deo svake kuhinje, svakako se nalazi i na policama naših ostava. Iako nije toliko karakterističan za zimnicu, mnogi vole da spremaju karamelizovani luk koji se brzo može koristiti uz meso, kao namaz ili u pljeskavicama.
To je jedna od namirnica koja može sama da blista, nije joj potreban dodatak drugog povrća, a možda će vam trebati i začini koje volite. U nastavku vam donosimo jednostavan način karamelizacije koji luk pretvara u staklastu i blagu zimnicu punu ukusa.
Karamelizovani luk se može koristiti na razne načine, a ovakva priprema i čuvanje u teglama je samo jedan od načina da iskoristite višak luka i sprečite ga da se pokvari. Priprema ne traje dugo, a može se čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru.
Priprema luka
Možete koristiti sve vrste luka za karamelizaciju i za pripremu džema od luka ili čatnija. Ali postoji par vrsta koje se izdvajaju svojim ukusom, pa bi im trebalo posvetiti više pažnje. Beli luk, crveni, smeđi luk i ljutika su odlični za karamelizaciju. Jedina razlika je tvrdoća, slatkoća i ljutina luka.
Berba luka počinje u avgustu i traje do kraja oktobra, a kada luk bude spreman za berbu videćete kada se stabljika osuši i sleže na zemlju. Posle 24 sata skinite gornji deo stabljike i ostavite lukovicu u zemlji kojoj je potrebno još 24 sata sušenja. Nakon toga, osušene lukovice se čuvaju na tamnom i suvom mestu gde se mogu čuvati do proleća. Ako primetite da se luk kvari, karamelizujte ga ili napravite džem od njega kako ne biste morali da bacite ceo usev.
Beli luk ima kraću vegetaciju, pa je vreme skladištenja kraće. Može se izvaditi iz zemlje i pre nego što se stabljika osuši, zbog čega ga možemo jesti od kasnog proleća do jeseni.
Savet za sve one koji žele da pripreme karamelizovani šećer, a nemaju luk iz sopstvenog uzgoja, pri kupovini birajte samo luk koji je tvrd. Ako je luk mekan na dodir, postoji mogućnost da je iznutra truo. Takođe, vrat glave ne sme da bude izložen, a spoljni listovi moraju da budu suvi i očuvani. Luk čuvajte na prozračnom i tamnom mestu i izbegavajte da ga držite blizu krompira da bi se što duže održao svežim.
Kraj leta je najbolje vreme za pripremu karamelizovanog luka.
Recepti
Kombinacije karamelizovanog luka su raznovrsne. Iako je luk početna osnova, uz dodatak začina dobićete odličan dodatak mesu i drugim jelima. Početak pripreme je za sve isti, a najvažnije je dobra karamelizacija luka.
Ako kombinujete maslinovo ulje sa puterom, luk će imati bogatiji ukus. Luk treba dinstati na tihoj vatri i dodati tečnost (gulaš ili vino) da se razgladi. Karamelizacija luka se ubrzava dodavanjem šećera, a beli šećer možete zameniti smeđim šećerom.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Karamelizovani luk bez šećera
Za klasičnu karamelizaciju luka nije potreban dodatni šećer. Birajte sorte koje imaju visok sadržaj šećera i manje vode. Od količine navedenih u sastojcima dobićete 1 malu teglu karamelizovanog luka.
Sastojci
- 2 ili 3 veće glavice luka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Soli po želji
Priprema
- Glavice luka isecite na tanke kriške.
- Stavite ga u dublji tiganj na zagrejano maslinovo ulje i posolite po želji.
- Uz povremeno mešanje dinstajte luk na tihoj vatri dok potpuno ne omekša.
- Kada dobijete smešu nalik na džem, sklonite sa ringle i sipajte u teglu.
- Ovako pripremljen, čini osnovu za druge, obogaćene verzije. Poslužite uz slana jela.
Karamelizovani luk sa temeljcem
Ako niste ljubitelj maslinovog ulja, možete ga kombinovati sa puterom, ali pazite da topite samo puter i dodajte mrvicu maslinovog ili običnog biljnog ulja da ne zagori. Od ove količine sastojaka dobićete pola tegle, pa slobodno udvostručite količinu ako želite.
Sastojci
- 2 luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- Temeljac po izboru
- So
Priprema
- Očistite luk i isecite ga na tanke trake.
- Zagrejte puter i maslinovo ulje u tiganju dok se ne istopi.
- Dodajte luk i lagano dinstajte oko 40 minuta dok smesa ne potamni.
- Malo podlijte temeljcem da luk ne pregori i pre dodavanja novog pustite da prethodno dodat temeljac potpuno ispari.
- Kada se luk potpuno karamelizuje, odložite ga u teglu.
Karamelizovani luk sa medom
Umesto šećera, možete koristiti i med za karamelizaciju luka. Proces je potpuno isti kao i kod drugih recepata, a za ovu količinu sastojaka dobićete pola tegle dovoljne za jednu osobu.
Sastojci
- 2 luka
- 4 kašike meda
- Soli po želji
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema
- Očistite luk i isecite ga na tanke trake.
- U dublji tiganj dodajte kašiku maslinovog ulja, pa kad se zagreje dodajte luk i med.
- Dinstajte dok se luk ne karamelizuje i poprimi tamnu boju.
- Prebacite u teglu i dobro zatvorite.
Karamelizovani luk sa vinom
Da biste dobili bogatiji ukus karamelizovanog luka, dodajte mu vino. Umesto vina možete da koristite i balzamiko sirće (50 ml), ali izbor je isključivo na vama. Količina sastojaka u receptu biće dovoljna za veću teglu.
Sastojci
- 1/2 kg crnog luka
- 15 g šećera
- 150 ml crnog vina
- Maslinovo ulje
- So
Priprema
- Očistite luk i isecite ga na tanke trake.
- Zagrejte ulje u dubokom tiganju i dodajte luk.
- Posolite i ostavite da se kuva dok ne porumeni.
- Dodajte šećer i mešajte dok se šećer ne rastvori.
- Dodajte vino i dinstajte na tihoj vatri dok vino potpuno ne ispari.
- Kada je luk omekšao, spremite ga u teglu i čuvajte u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Karamelizovani luk nije klasična zimnica od luka, pa se ne može dugo čuvati. Čuvajte ga u frižideru i potrošite u roku od 10 dana. Ako sterilišete tegle i čuvate luk u vrućim teglama, potrajaće vam 6 - 12 meseci na suvom i hladnom mestu.
Karamelizovani luk je odličan dodatak palenti, poslužavniku sireva i pljeskavicama. Možete ga poslužiti toplo ili hladno, a odlično ide uz sva slana jela, meso i sosove poput bešamela. Od začina najbolje će pristajati majoran, lovorov list, đumbir i ruzmarin.
Foto: Tracy Benjamin / CC
Ostavite odgovor