Sveže ribizle su dostupne samo za kratku sezonu u kasno proleće i rano leto. Ako ste dovoljno srećni da ih uzgajate i uživate u sopstvenim kiselim plodovima - ili ako imate priliku da ih kupite na pijaci - ovo je odličan način da ih nabavite i uživate u ukusima van sezone. Ako nemate dovoljno ribizle da napravite slatku zimnicu, evo saveta za pravilno skladištenje dok ih ne sakupite.
Ribizla je bogata pektinom i može se koristiti u kombinaciji sa voćem sa malo pektina za stvaranje dobre želatinozne mase u pripremi džemova i želea. Plodovi su prirodno kiseli čak i kada su zreli, pa je retko potrebno dodati sok od limuna kao što se radi u većini recepata za žele. Mogućnosti pripreme slatke zimske ribizle su zaista brojne, a u nastavku ćete pronaći ideje i sugestije šta da radite, osnovne načine skladištenja i čuvanja i postupke.
Zimnica od ribizle
Zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrednosti, ribizle su najpopularnije bobice za pripremu slatkih zimnica. Od soka od ribizle do marmelade, sirupa i likera... U nastavku ćete naći sve recepte za pripremu ove slatke zimnice.
Priprema ribizle
Sezona branja (i kupovine ribizle) je jun i jul, a sveže ribizle treba da budu čvrste i okrugle. Raste u labavim grozdovima, slično grožđu i sadrži tvrde semenke. Crna ribizla je mošusnija od ostalih sorti, zbog čega je idealna za dalju preradu u slatke zimnice. Potražite čvrste, debele crne bobice bez ikakvih oštećenja kako biste bili sigurni da koristite samo kvalitetne ribizle za dalju preradu.
Crvena ribizla je adstringentna kada je svetlo crvena, a bere se početkom jula. Ako im se dozvoli da vise na grmu, postaju tamne, bogate crvene i slađe. Ako želite da koristite crvenu ribizlu za pripremu zimnice, potražite bobice koje su tamnocrvene, a ne jarko crvene, čvrste i debele.
Bela ribizla je retka, vrsta crvene ribizle koja je mnogo slađa od drugih sorti. Ogrozd je veći od ostalih vrsta ribizle. Boja treba da varira od jarko zelene do crvene ili ružičaste, sa blagom gorčinom. Ukus može biti sličan grožđu, kiviju ili čak kajsiji. Svaka bobica je veoma okrugla i treba da bude veoma sočna i čvrsta na dodir. Probajte jednu bobicu pre kupovine i izbegavajte kašaste i brašnaste ukuse ribizle.
Ribizla je otporna na bolesti i obično se uzgaja konvencionalno bez hemikalija. Zbog toga većina svežih ribizla nema hemikalije i jedno je od voća koje možete bez straha jesti direktno sa drveta, ali se za svaki slučaj preporučuje pranje bobica.
Uvek birajte punu, potpuno zrelu jarko crvenu ribizlu kada kupujete. Operite je hladnom vodom i uklonite stabljike. Da ne biste uništili bobice (iako nisu mnogo osetljive), možete ih oprati potapanjem u hladnu vodu, iako i sa ispiranjem pod mlazom hladne vode neće pogrešiti. Važno je da ribizlu pre dalje prerade osušite, pa je nakon pranja ostavite u cediljki da se potpuno ocedi, a zatim prebacite u peškir ili čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se osuši na vazduhu.
Sušenje ribizle
Ako je sezona crne ribizle i brinete da li će vam propasti ili se pokvariti, postoji nekoliko jednostavnih načina da ih sačuvate kako ne biste ostali bez zaliha čak ni van sezone. Na primer, metoda sušenja je bila drevna tehnika za produženje roka trajanja hrane.
Bilo da želite da sušite crnu ribizlu za svoje deserte ili da je sačuvate dodavanjem šećera za pravljenje marmelade, ovaj vodič koji sledi će vam pružiti najjednostavnije korake. Pripremite se da naučite nove ideje za očuvanje fokusiranjem na sušenje crne ribizle.
Sušenje ribizle u dehidratoru
Jedna od najčešćih metoda sušenja crne ribizle kod kuće je upotreba električnog dehidratora. Ako ovo još niste probali, vreme je da počnete da eksperimentišete. Koraci su tako laki i jednostavni, savršeni za početnike. Prilikom dehidracije crne ribizle imajte na umu da će se neke bobice teže odvojiti od peteljke, nemojte ih na silu kidati. Ostavite ih i tako ih osušite. U procesu sušenja, oni će se sami odvojiti. Takođe, crna ribizla ponekad može da se nabora nakon sušenja, za razliku od borovnice, ali kada se osuši, biće dovoljno meka za konzumiranje. Tokom dehidracije, ribizla će poboljšati boju i koncentrovati ukus.
Ribizle operite i ocedite. Možete ih staviti u ključalu vodu na 30 sekundi (blanširati) da biste lakše odvojili kožicu. Ocedite ih i stavite na kuhinjski papir da se osuše. Poređajte ribizle na tacne dehidratora i podesite temperaturu na 45°C (pročitajte uputstva proizvođača dehidratora za predloge temperature). Vreme sušenja može potrajati između 18 i 24 sata dok se ribizla ne skupi i ne ostane bez vlage.
Sušenje ribizle u rerni
Ako kod kuće nemate dehidrator, možete koristiti rernu za dehidraciju i sušenje. Postupak pripreme je isti kao i kod sušenja u dehidratoru, ribizle operite i očistite i po želji blanširajte kako biste lakše odvojili koru. Na pleh stavite papir za pečenje i stavite ribizle u jedan sloj i stavite plehove u rernu. Vrata rerne ostavite malo otvorena kako bi vlaga izašla, a možete koristiti i drvenu kašiku koju možete postaviti između rerne i vrata. Trajanje sušenja ribizle u rerni biće približno 24 sata, u zavisnosti od najniže temperature rerne.
Sušenje ribizle na suncu
Najprirodnija metoda je sušenje ribizle direktno na suncu. Operite ribizle i osušite. Stavite ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje u jednom sloju i prekrijte tankom gazom kako biste sprečili da ptice i insekti pristupe voću. Stavite posude direktno na sunce i sušite do 24 sata. Ako je potrebno, unesite pleh unutra preko noći, a zatim ga ponovo izvadite ujutru.
Skladištenje sušene ribizle
Pravilno očuvanje dehidriranih ribizla pomaže da se obezbedi maksimalna svežina i dugotrajno skladištenje. Ako planirate da ih čuvate u kuhinjskom ormariću, imajte na umu da će takvo skladištenje dovesti do smanjenog roka trajanja. Pre skladištenja, uverite se da je dehidrirana ribizla potpuno hladna.
Izaberite staklenu ili plastičnu posudu da biste je zaštitili od vlažnih naslaga i pojave buđi. Ipak, najbolje ih je čuvati u zamrzivaču ili frižideru kako bi se obezbedila njihova dugotrajnija svežina. Ako dehidriranu ribizlu čuvate u frižideru, možete je čuvati do godinu dana.
Blanširanje ribizle
Blanširanje ribizle nije neophodno, ali ako želite da sačuvate svežu boju pre zamrzavanja ili sušenja, ribizlu svakako možete blanširati. Proces blanširanja inaktivira prirodne enzime koji uzrokuju neželjene promene u ukusu, boji i teksturi hrane. Skoro svi plodovi zahtevaju blanširanje pre zamrzavanja, sa nekoliko izuzetaka.
Za blanširanje će vam trebati šerpa u kojoj ćete prokuvati vodu i još jedna posuda u koju ćete staviti led sa hladnom vodom koja će služiti za hlađenje da ribizla prestane da kuva. Stavite ribizle u žičanu korpu ili ih labavo zavežite u gazu ostavljajući dužinu konca radi lakšeg rukovanja. Stavite povrće u ključalu vodu, pokrijte poklopcem i odmah počnite da računate vreme blanširanja (30 sekundi). Držite toplotu na visokoj temperaturi kako bi voda brzo ključala. Nakon vremena blanširanja, povrće odmah ohladite u hladnoj tekućoj vodi. Ako voda nije dovoljno hladna, dodajte led. Ostavite ribizle u vodi za hlađenje onoliko koliko ste držali u ključaloj vodi, ali ne duže nego što je potrebno. Ohlađene ribizle dobro ocedite, spakujte u posude za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
Obavezno poštujte tačno vreme blanširanja, jer nedovoljno blanširanje ne uništava sve enzime, a preterano blanširanje izaziva prekovremeno kuvanje voća i smanjuje ukus i hranljivih materija.
Zamrzavanje ribizle
Čak i ako planirate da ih odmah upotrebite, preporučuje se da ribizle zamrznete pre nego što pokušate da ih uklonite sa peteljki, jer to znatno olakšava posao. Teško je ukloniti sitne, sočne, sveže ubrane plodove sa stabljika, a da ih ne zgnječite, ali kada se smrznu možete ih lako ukloniti i očistiti.
Isecite cele grozdove ribizle sa grmlja. Isperite ih pod hladnom vodom da biste uklonili insekte ili ostatke. Poređajte ih na krpu za suđe nekoliko minuta.
Ako nećete da zamrzavate voće duže od nekoliko sati, jednostavno stavite cele grozdove ribizle u kese ili posude za zamrzivač. Vežite kesu labavo kako ne biste zgnječili voće. Dobro zatvorite i zamrznite. Ako ćete istog dana očistiti plodove od peteljke, raširite grozdove na poslužavnik i zamrznite nepoklopljene 1-2 sata. Kada se zamrznu u čvrstom obliku, lako se ručno uklanjaju sa stabljike. Kompostirajte ili odbacite stabljike.
Prebacite smrznutu ribizlu bez peteljki u kese ili posude za zamrzavanje, zatvorite i vratite u zamrzivač. Ribizla se takođe može prvo zamrznuti na tacni, a zatim pakovati u posude čim se zamrzne ili zamrznuti u šećeru. U svaki litar voća dodajte 3/4 šolje šećera. Mešajte dok se većina šećera ne rastvori. Spakujte ribizle u činiju, ostavljajući prostor na vrhu. Zatvorite i zamrznite.
Foto: klimkin / Pixabay
Ostavite odgovor