Sok od koprive je lekovito piće bogato gvožđem, a može se pripremiti i u sopstvenoj kuhinji. Neki ga povezuju sa peckanjem na koži i bolovima, ali je malo poznato da se od njega prave sirup, zdravi prirodni sokovi, tinkture i melemi.
Prilično je opasna biljka jer sadrži mravlju kiselinu zbog čega se listovi moraju pažljivo brati, ali sok od listova koprive je bezbedan za piti i ako ga pijete umereno, delovaće blagotvorno na vaš organizam.
Priprema koprive
Kopriva je samonikla biljka sa više od 50 poznatih i priznatih vrsta. Za pripremu soka koristi se obična kopriva koja raste na našem regionu. Može se naći u predelima sa vlažnim zemljištem, a najčešće raste u šumama i livadama. Bere se u proleće ili ranu jesen i tada se priprema sok.
Posle berbe, lišće se bere i stavlja sušiti. Ako se bere u razumnoj količini bez da se ošteti stabljika, može se brati tokom cele godine. Mladi izdanci i listovi beru se u rano proleće kada još nisu razvijeni, ali je to vreme kada su najbogatiji mineralima, karotenom i vitaminom C.
Tokom branja listova obavezno koristite rukavice da vas ne opečemravlja kiselina iz biljke. Možete ih pocepati ili iseći makazama ili nožem, ali pazite da ne oštetite stabljiku.
Sveži listovi koprive se ne mogu kupiti na pijaci ili u prodavnici, već ćete morati sami da ih pronađete i uberete. U prodavnicama se prodaju samo sušeni listovi koprive namenjeni za pravljenje čaja. Za pripremu soka ne možete koristiti suvo lišće jer sveže lišće ima najveću hranljivu vrednost.
Recepti
Sok od koprive se pravi od svežih listova koji su bogati gvožđem, mnogim mineralima i vitaminima. Može se pripremiti sa medom, nanom, limunskom travom ili drugim začinskim biljem. Sok se može kuvati ili mu dodati konzervans, a koji god metod da izaberete, važno je da staklene flaše sterilišete pre sipanja soka.
Ne morate da koristite konzervans ako možete da čuvate sok na hladnom mestu. Za pripremu soka možete da koristite samo svež limun umesto limunske kiseline.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sok od koprive
Sok od koprive se može pripremiti i bez kuvanja, ali mu je potrebno dodati konzervans da bi što duže trajao. Ne mora se kuvati , a navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 7 l soka od koprive.
Sastojci
- 60 komada vrhova mlade koprive
- 1/4 kašičice konzervansa
- 50 g limunske kiseline
- 6 l vode
- 6 svežih limuna
- 6 kg šećera
Priprema
- Listove operite i stavite na papirne ubruse da se ocedi višak vode.
- Isecite limun na kriške od 1 cm.
- U činiju stavite listove koprive i narezani limun.
- Prelijte vodom, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
- Nakon što se svi sastojci slegnu, procedite tečnost kroz cediljku ili gazu u drugu posudu.
- U proceđenu tečnost dodajte šećer, konzervans i limunsku kiselinu. Sve dobro izmešajte dok se šećer ne rastvori.
- Staklene flaše u kojima ćete čuvati sok sterilišite u rerni. Stavite flaše u metalnu posudu sa vodom i stavite posudu u rernu na 100°C da se flaše zagreju oko 10 minuta.
- Sok sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite poklopcem.
Sok od koprive sa limunom
Ako ne želite da koristite konzervans, onda je potrebno da prokuvate sve sastojke. Od nekoliko sastojaka možete da napravite ukusan sok koji će vam trajati nekoliko meseci nakon pripreme. Navedeni sastojci su dovoljni za oko 3 l soka. Tokom kuvanja, deo vode će ispariti, pa u skladu sa tim dodajte količinu vode i listova.
Sastojci
- 40 mladih listova koprive
- 6 svežih limuna
- 3,5 l vode
- 1 kg šećera
Priprema
- Listove operite i ostavite na papirnom ubrusu da se ocede.
- Isecite limun na tanke kriške i stavite u činiju.
- Dodajte oprane listove koprive i vodu. Pokrijte posudu krpom i ostavite da stoji 12 sati.
- Nakon što svi sastojci odstoje, zgnječite rukama listove koprive i limuna da puste još soka.
- Dodajte šećer i stavite na šporet na tihu vatru da kuva oko 10 minuta.
- Nakon što su svi sastojci prokuvali, sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se sok ohladi.
- Stavite staklene flaše u posudu sa vodom i u rernu na 100°C na 15 minuta da se sterilišu.
- Ohlađeni sok sipajte u sterilisane staklene flaše i dobro ih zatvorite čepom.
Upotreba u kuhinji
Nakon pripreme sok od koprive čuvajte na mračno, hladnom i suvom mestu. Čuvajte u staklenim flašama koje se dobro zatvaraju i potrošite u roku od 6 meseci. Kada otvorite sok, držite ga u frižideru da se ne pokvari.
Sok od koprive se koristi kao hladno piće u zimskim mesecima kada su organizmu potrebni minerali i vitamini. Ako vam je sok presladak, možete da ga razblažite vodom. Služi se uz ručak, ali i uz razne poslastice. Odlično se slaže sa medom, limunom, nanom i drugim začinima.
Lekovita svojstva
Sok od koprive je veoma zdrav napitak jer je dobar izvor gvožđa. Lekovita svojstva ovog soka potiču od koprive koja sadrži vitamin A, vitamin C i B i gvožđe. Vitamini pomažu u apsorpciji gvožđa u organizam, ali i u jačanju imunog sistema. Kopriva ima antibakterijsko, antimikrobno i antiinflamatorno dejstvo.
Mladi listovi koprive, od kojih se priprema sok, dobri su za čišćenje krvi, regulisanje povišenog šećera u krvi, ali i pozitivno utiču na rad creva i poboljšavaju celokupno varenje.
Foto: Alex Lvrs / Unsplash
Ostavite odgovor