• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sirup od zove

Sirup od zove

Objavljeno: 20.04.2022.

 

  • Priprema zove
  • Recepti
  • Sirup od cvetova zove
  • Sirup od zove bez kuvanja
  • Sirup od zove bez šećera
  • Sirup od zove sa medom
  • Sirup od bobica zove
  • Sirup od zove i limuna
  • Upotreba u kuhinji

Sirup od zove je pravo okrepljujuće i zdravo zadovoljstvo i sastavni je deo dobro opremljene ostave jer svojim ukusom upotpunjuje svaki obrok. Oni koji nisu samostalni uzgajivači zove, ali često uživaju u prirodnim čarima, mogu da pronađu bobice zove u prirodi ili na pijacama i kod lokalnih uzgajivača i da sami pokušaju da naprave izuzetno ukusan sirup.

Sirup od zove se može pripremiti na različite načine i kombinovati sa raznim biljkama, u zavisnosti od želja i preferencija onoga ko priprema sirup. Osnovna karakteristika sirupa od zove je njegova gustina, pa se nakon pripreme mora razblažiti vodom da bi se dobio osvežavajući napitak od zove.

Priprema zove

Iako postoji oko 30 vrsta zove, one koje koristimo za pripremu sirupa su i najpoznatije i najrasprostranjenije, posebno na našim predelima: crna i crvena zova.

Crna zova je najrasprostranjenija u našem regionu i najviše se koristi za zimnicu. Odlikuje se belim i kremastim cvetovima pravilnog oblika i gotovo crnim bobicama koje vise na crvenim stabljikama. Bobice sadrže crveni sok, a svi delovi crne zove mogu da se koriste u domaćinstvu.

Crvena zova je druga najzastupljenija vrsta iz porodice zove u našem regionu. Odlikuje se manjim cvetovima koji su žućkaste, pa čak i zelenkaste boje. Bobice su, za razliku od crne zove, crvene i imaju prečnik od približno 5 mm. Zova je takođe veoma zdrava i sadrži razna lekovita svojstva.

Iako svi delovi zove mogu da se koriste u raznim preparatima, za pravljenje sirupa najčešće se koriste cvetovi ili bobice. Ako ćete u berbu, najbolje vreme za berbu cveća je maj i početak juna. Cvetovi se beru po suvom i toplom vremenu zajedno sa stabljikom u jednom komadu i pre upotrebe i obrade moraju se malo osušiti. Cvetovi zove mogu da se suše i do 12 meseci, ali se za pripremu sirupa preporuča se korišćenje svežeg, malo osušenog cveća zove. Izbegavajte branje cveća na drveću koje raste pored puteva.

Berba crnih i crvenih bobica radi se uglavnom u septembru. Tokom branja bobica važno je da se obrati pažnja na boju bobica jer je ona pokazatelj zrelosti. Ako su bobice zelene, bolje bi bilo da se sačeka neko vreme dok ne postanu crne ili crvene. Bobice se beru sa stabljikama, u komadima i pažljivo da se bobice ne raspršuju.

Recepti

Ispod su najosnovniji recepti sa osnovnim količinama i sastojcima koje možete dodatno modifikovati po svom ukusu.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Sirup od cvetova zove

Sirup od kuvanog cveta zove razblažen vodom je napitak koji osvežava i upotpunjuje svaki obrok, a njegova priprema je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za 1 litar sirupa. Ako želite da napravite veću količinu, povećajte količinu svih namirnica u jednakim razmerama.

Sastojci

  • 10 cvetova zove
  • 1 kg šećera
  • 1 l hladne vode
  • 15 g limunske kiseline

Priprema

  1. Procvele i očišćene cvetove zove prelijte sa 1 litrom hladne vode i ostaviti u poklopljenoj činiji 24 sata, ali uz dotok vazduha. Ne treba ih kvasiti duže od 24 sata jer će cvetovi da poprime neprijatan ukus i miris.
  2. Nakon što se cvetovi namaču 24 sata, procedite ih kroz gazu i iscedite rukama.
  3. U vodu u kojoj su natopljeni cvetovi dodajte kilogram šećera.
  4. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne rastvori i n prestane da stvara pena.
  5. Nakon toga uklonite penu i ostavite da se ohladi.
  6. Kada se sirup ohladi, dodajte 15 g limunske kiseline. Obratite pažnju na količinu jer limunska kiselina utiče na kiselost gotovog sirupa.
  7. Gotov sirup sipajte u čiste staklene flaše i soreite u podrum ili ostavu.

Sirup od zove bez kuvanja

Sirup može da se napravi i bez kuvanja, a ovako pripremljen može da se čuva i do godinu dana na tamnom i hladnom mestu. Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za otprilike 3 litra sirupa.

Sastojci

  • 30 cvetova zove
  • 3 kg šećera
  • 3 l vode
  • 3 neprskana limuna
  • 40 g limunske kiseline

Priprema

  1. Cvetove zove dobro operite i uklonite stabljike.
  2. Limun operite u vrućoj vodi i isecite na kolutove.
  3. Cvetove potopite u vodu u koju ste prethodno dodali isečen limun i limunsku kiselinu.
  4. Dobro promešajre, poklopiti činiju u koju ste potopili cvetove i ostaviti na tamnom i hladnom mestu da odstoji 24 sata.
  5. Sutradan dodajte šećer, promešajte i ostavite da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje
  6. Posle još 24 sata, procedite sirup i sipajte u sterilisane staklene flaše.

Sirup od zove bez šećera

Za sve dijabetičare ili one koji izbegavaju šećer, sirup od zove može da se pravi i sa eritritolom ili stevijom, a sadrži nizak sadržaj ugljenih hidrata. Od količine navedenih sastojaka u receptu dobićete otprilike 1 litar sirupa jer se dodaje 10 cvetova po litru, pa ako želite više sirupa (više litara) dodajte još cvetova. Ako želite izraženiju aromu, stavite 13 ili 15 cvetova po litru. Takođe imajte na umu da nećete dobiti gust sirup kao klasični sirup sa šećerom, više će da bude vodenast, ali se zbog svoje slatkoće i intenzivnog ukusa i dalje razređuje.

Sastojci

  • 10 cvetova zove
  • 1 neprskani limun
  • 1 kašičica limunske kiseline
  • 1 l vode
  • 1/2 kašičice stevije u prahu
  • 1 kašika eritritola

Priprema

  1. Cveće pažljivo očistite od buba i operite u hladnoj vodi.
  2. Zagrejte vodu u šerpi i dodajte limunsku kiselinu, eritritol i steviju i stavite da provri.
  3. Isključite vodu da se malo prohladi, a u međuvremenu oljuštite koru od limuna gulicom za krompir i stavite je na dno veće tegle.
  4. Limun iseckajte na kolutiće i takođe stavite na dno tegle, a zatim i cvet zove.
  5. Sve prelijte prethodno skuvanim sirupom, zatvorite i ostavite da odstoji 24 sata.
  6. Sledećeg dana tegle pasterizujte u rerni na 100°C na 10 - 15 minuta.
  7. Procedite kroz gazu ili finu cediljku u šerpu, pa ponovo zagrejte sirup tek toliko da provri.
  8. Malo ohladite i sipajte u sterilizovanu flašu.

Pošto ovaj sirup ne sadrži šećer, koji služi i kao konzervans, neophodna je pasterizacija i ponovno prokuvavanje da bi se sprečilo kvarenje sirupa. Takođe se preporuča čuvanje u frižideru ili da se potroši do kraja leta.

Sirup od zove sa medom

Ako ne volite šećer i konzervanse, a ipak želite određenu intenzivnu slatkoću sirupa, možete da napravite sirup od zove sa medom. Od ove količine dobićete otprilike 3 litra sirupa.

Sastojci

  • 50 većih grančica zove
  • Sok od 4 neprskana limuna
  • 3 litre vode
  • 2 kg domaćeg meda

Priprema

  1. Potopite cvetove u vodu i ostavite da odstoje 24 sata.
  2. Procedite ih kroz pamučnu krpu ili gazu.
  3. U blenderu pomešajte proceđeni sok od zove, limunov sok i med.
  4. Sipajte u staklene flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni ili ključaloj vodi i okrenite naopačke nakon zatvaranja da stvorite vakuum.
  5. Ovako pripremljen sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mestu do zime. Umesto staklenih flaša, možete da koristite i plastične flaše koje možete čuvati u zamrzivaču.

Sirup od bobica zove

Sirup od bobica zove je nešto drugačija varijanta sirupa od cvetova, ali oduševljava jednostavnom pripremom i ukusom gotovog sirupa. Veoma je zdrav i lekovit preparat i njegova konzumacija se preporuča svima. Ova količina je dovoljna za 3 - 4 litra sirupa. Ako želite veću ili manju količinu, uskladite količinu u istom odnosu.

Sastojci

  • 1 kg zove
  • 3 kg šećera
  • 3,5 l hladne vode
  • 40 g limunske kiseline
  • 1 kašičica konzervansa
  • Štapić vanile

Priprema

  1. Zrele bobice zove očistite od štapiće i dobro operite.
  2. Zalijte sa 3,5 litara hladne vode i kuvajte oko 1 sat.
  3. Kada su bobice kuvane, procedite ih kroz gazu i stisnite rukama.
  4. U vodu u kojoj su se kuvale bobice dodajte 3 kg šećera i limunsku kiselinu.
  5. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne rastvori i pena ne prestane da se stvara.
  6. Pred kraj kuvanja dodajte 1 kašičicu konzervansa.
  7. Kada pena prestane da se stvara, uklonite je i dodajte štapić vanile da oslobodi njenu aromu.
  8. Ostavite da se sirup ohladi.
  9. Gotov i ohlađen sirup sipajte u čiste staklene flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Sirup od zove i limuna

Sirup od zove i limuna je zdravija verzija jer ne mora da sadrži limunsku kiselinu, a istovremeno je sladak i osvežavajući i odlično ide uz svaki obrok, ali i kao samostalno piće. Od ove količine dobićete otprilike 1 litar sirupa.

Sastojci

  • 10 cvetova zove
  • 1 kg šećera
  • 1 l hladne vode
  • 6 limuna

Priprema

  1. Cvetove očistite od prljavštine, prašine i insekata i prelijtei sa 1 litrom hladne vode
  2. Isecite 3 limuna na kriške.
  3. Ostavite cvetove sa limunom u poklopljenoj šerpi 24 sata.
  4. Procedite cvetove kroz gazu i iscedite rukama.
  5. U isceđenu tečnost dodajte sok od 3 limuna i 1 kg šećera.
  6. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne rastvori i pena ne prestane da se stvara.
  7. Uklonite penu i ostavite da se sirup ohladi.
  8. Gotov sirup sipajte u čiste staklene flaše i pasterizujte.

Svi recepti za zimnicu od zove >>

Upotreba u kuhinji

Sirup od zove može da se koristiti kao samostalno piće, a posebno je pogodan u vrelim letnjim mesecima uz dodatak mrvljenog leda i listova nane. Tako razblažen sirup pravo je letnje osveženje.

Osim toga, sirup od zove može da se doda kolačima, za natapanje keksa i mnoge druge poslastice. Svakako vam preporučamo da isprobate i kombinaciju sirupa od zove sa medom za pravu rapsodiju zdravlja.

Sirup od zove mora se čuvati na tamnom i hladnom mestu, idealno u ostavi ili podrumu i važno je da mesto za skladištenje nije vlažno.

Pravilno i dobro čuvan sirup od zove može se koristiti godinu dana nakon pripreme. Vremenom će se na dnu flaše formisati talog, ali to neće da utiče na ukus i kvalitet sirupa. Ako želite da uklonite talog, pre serviranja razređeni sirup procedite kroz cediljku ili gazu.

Da bi sirup što duže trajao, napravite postupak pasterizacije - stavite flaše u široku šerpu tako da budu do pola prekrivene vodom. Kuvajte na laganoj vatri 45 minuta. Nakon toga, umotajte flaše ćebadima da se što sporije ohlade. Kada se potpuno ohlade, spremite boce na tamno i hladno mesto.

Foto: RitaE / Pixabay

Zimnica od zove

sirup od zove

Sirup od zove

Sirup od zove je pravo okrepljujuće i zdravo zadovoljstvo i sastavni je deo dobro opremljene ostave jer svojim ukusom upotpunjuje svaki obrok. Oni koji nisu … [više] about Sirup od zove

sok od zove

Sok od zove

Sok od zove je veoma zdrav i osvežavajući napitak posebnog mirisa. Od pamtiveka su naše bake išle da beru prelepo cveće i njihove bobice i spremaju od njih … [više] about Sok od zove

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR