Sok od zove je veoma zdrav i osvežavajući napitak posebnog mirisa. Od pamtiveka su naše bake išle da beru prelepo cveće i njihove bobice i spremaju od njih sok koji, osim što osvežava, odlično gasi žeđ, a i izuzetno je zdrav. Ova tradicija pripreme sokova sačuvana je do danas. Mnoge domaćice spremaju sokove po različitim receptima, a mi vam donosimo neke od njih.
Upustite se u avanturu upoznavanja zove i pripremanja soka da biste se snabdeli kapima čistog savršenstva. Možete da ga pripremite na razne načine i u kombinaciji sa raznim voćem, a sve zavisi od vašeg ukusa i želja. Jedna od osnovnih karakteristika zove je da daje gustinu, zbog čega je idealna biljka za pripremu gustog sirupa, ali pošto ćemo se u ovom tekstu fokusirati na sok koji je mnogo ređi od sirupa, on se priprema sa vodom i odmah je spreman za upotrebu, dok je sirup nakon pripreme potrebno razblažiti vodom.
Priprema zove
U okviru porodice zove postoji oko 30 vrsta, ali u našim krajevima postoje dve najpoznatije vrste koje se takođe koriste za preradu u sirup i sok.
Crna zova je najrasprostranjenija vrsta i njene glavne karakteristike su izuzetno mirisno cveće i plodovi u obliku tamnih bobica. Grupisani u štitaste cvasti, cvetovi su puni polena i najčešće se koriste u kulinarstvu, ali i medicini. Bobice se pune crvenog soka i kuvaju se za razne proizvode kao što su džem, pekmez, sok, kompot. Sirove bobice su jestive, ali u malim količinama i ne preporuča se osobama sa osetljivim stomakom jer mogu da izazovu mučninu, dijareju i povraćanje. Kao i cveće, plodovi su izuzetno zdravi i koriste se u medicini.
Crvena zova raste na nadmorskim visinama do 1.800 m, duž brdskih i planinskih puteva, ali i rubova šuma. Može da naraste do 6 m i lako se prepoznaje po sitnim mirisnim cvetovima, plodovima u obliku crvenih bobica i svetlozelenim listovima. Sirovi plodovi su blago toksični zbog otrovnih semenki, pa mogu dovesti do problema sa varenjem ako se konzumiraju u velikim količinama. Zbog toga je veoma važno da se pre konzumiranja uklone semenke, a ostatak voća prokuva i preradi, najčešće u sok, džem, kompot i liker. Zova je izuzetno zdrava biljka i koristi se i u ishrani i u medicini.
Poznato je da su svi delovi zove lekoviti, ali se samo bobice i cvetovi koriste za preradu u sok.
Berba cveća počinje u maju, po sunčanom i suvom vremenu, nikako posle kiše. Odvija se tako što se cela stabljika na kojoj su cvetovi potpuno rascvetali žutim mirisnim prahom. Najbolje ih je koristiti odmah posle berbe, ali se mogu sušiti i kačenjem napolju na vazduh. Tako osušene čuvaju se do 12 meseci na suvom i tamnom mestu.
Plodovi se beru u septembru, a njihovu zrelost prepoznaćete po tamnoplavoj boji koju dobijaju kada su potpuno zreli. Tokom berbe potrebno je počupati plodove sa peteljki jer su otrovni.
Važno je napomenuti da je za berbu cveća i voća važno odabrati drveće koje je udaljeno od puteva ili bilo koje zagađene sredine da bi se dobili kvalitetni sastojci za dalju preradu.
Kada je reč o kupovini cvetova ili bobica zove, oni se retko mogu naći na pijacama i potpuno su nedostupni u prodavnicama. Voće i cveće uglavnom sami beremo i prerađujemo u džem, marmeladu, sok, liker ili kompot.
Recepti
Tokom pripreme soka od zove preporučljivo je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu. Naime, bobice su pune crvenog soka koji se teško ispira, kako sa ruku, tako i sa odeće.
Ako uberete mnogo bobica zove, a nemate dovoljno vremena da pripremite sok, možete ih zamrznuti i kasnije iskoristiti.
Izbegavajte da berete cvetove zove sa drveća pored puteva, ali ako nemate drugog izbora, takve cvetove dobro operite i isperite najmanje dva puta u vodi.
Sok od zove može se napraviti na dva načina - od bobica zove ili od cvetova. Obe varijante su izuzetno zdrave i ukusne, a svaka nudi mnoštvo različitih recepata. U nastavku vam donosimo recepte za obe verzije, stari, domaći, tradicionalni recept za sok od zove bez kuvanja, sok od zove i recept za sok od zove u kombinaciji sa pomorandžom.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sok od zove
Mnogi će se složiti sa činjenicom da su naše bake bile pravi majstori u kuhinji. Sve što su napravile pripremljeno je sa puno ljubavi, ali i iskustva. Isto važi i za ovaj sok od zove. Setite se detinjstva i uživajte u mirisnom napitku. Od sastojaka u receptu dobićete otprilike 6 - 7 l soka.
Sastojci
- 50 cvetova zove
- 6 l vode
- 2,5 kg šećera,
- 8 limuna (isceđeni sok)
Priprema
- Zovu dobro operite i očistite od preostalih insekata i uklonite cvetove sa stabljika.
- Cvetove potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata
- Procedite ih kroz sitno sito ili čistu gazu
- Cveće stavite u šerpu i dodajte ostale sastojke, vodu, šećer i ceđeni sok od limuna
- Pustite da provri dok se šećer ne istopi i postane bistar kao voda, isključite i ostavite da se ohladi
- Ohlađeni sok ponovo procediti kroz finu cediljku ili čistu gazu, u sterilisane staklene flaše, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Sok od zove bez kuvanja
Za sve vredne domaćice koje nemaju vremena da kuvaju i spremaju sok od zove, a ipak žele da uživaju u ukusnom cveću, u nastavku je sok od zove koji se ne kuva. Iako ćete da dobijete gušći sok, možete mu odmah dodati vodu i pre konzumacije ga razblažiti. Možete ga kombinovati i sa mineralnom vodom, kockicama leda, listom nane i kriškom limete. Dobićete čisto savršenstvo. Od ove količine sastojaka dobićete oko 4 l soka.
Sastojci
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 4 dag limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Priprema
- Cvetove zove potopite u vodu zajedno sa limunskom kiselinom i limunom sa korom, isečenim na kriške.
- Dobro promešajte i ostavite na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
- Sutradan procedite tečnost i dodajte šećer, dobro izmešajte i ostavite još 24 sata uz povremeno mešanje.
- Posle 24 sata sok procedite u čiste tegle ili flaše i čuvajte do godinu dana na tamnom i hladnom mestu.
Sok od zove i pomorandže
Ako vam smeta jak miris i ukus zove u soku, razblažite ga citrusnom notom limuna i pomorandže i dobićete osvežavajući voćni napitak. Od količine navedenih sastojaka pripremićete 9 - 10 l soka.
Sastojci
- 50 cvetova zove
- 6,5 l vode
- 50 g limunovog soka
- 8 limuna
- 8 pomorandži
- 5 kg šećera
- Konzervans (opciono)
Priprema
- Iscedite sok od limuna i pomorandže.
- Cvetove zove poređajte u šerpu zajedno sa vodom, limunovim sokom i sokom od pomorandže i limuna i ostavite da odstoji 24 sata.
- Dodajte šećer i ostavite još 24 sata uz povremeno mešanje.
- Posle 24 sata sok ocedite i sipajte u čiste sterilisane flaše i dobro zatvorite čepom.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
- Ako želite da sprečite kvarenje, pre sipanja u flaše, rastvorite 1 kašiku konzervansa u malo vode i dodajte u sok i dobro promešajte.
Sok od bobica zove
Podjednako zdrav i ukusan kao i od cvetova zove, ovaj sok je lepe crvene boje, kiselkastog ukusa i odlično se služi razblažen hladnom vodom sa kockom leda i listićem nane. Od količine navedenih sastojaka u receptu dobićete približno 4 l soka od zove.
Sastojci
- 1 kg zrelih bobica zove
- 3,5 l vode
- 3,5 kg šećera
- 2 kesice limunske kiseline
- 2 - 3 kašike ruma
- 1 kašičica konzervansa
Priprema
- Bobice odvojite od stabljiki i kuvajte 1 sat u 3,5 l vode.
- Malo ohlađeno procedite kroz gazu, dodajte šećer, limunsku kiselinu i rum.
- Kuvajte sve 15 minuta, povremeno mešajući.
- Pred kraj kuvanja dodajte 1 kašiku konzervansa i ostavite da se rastvori uz mešanje.
- Vrući sok sipajte u vruće sterilisane flaše i zatvorite ih čepom.
- Pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Upotreba u kuhinji
Osim što je ukusan domaći proizvod koji veoma blago deluje na zdravlje i jača imunitet, sok od zove je prisutan i u kulinrstvu. Najčešće se služi kao samostalno piće, razblaženo običnom ili mineralnom vodom, kockicama leda i nekoliko listića nane i kriškom limuna ili limete. Odličan je dodatak raznim koktelima, a može se koristiti i za premazivanje keksa da bi se postigla sočnost i aroma tokom pripreme torti i kolača.
Sok od zove se čuva na tamnom i hladnom mestu koje nije vlažno. Ako je sok pravilno uskladišten i zatvoren, može se čuvati do godinu dana. Otvaranjem flaše skraćuje se vek trajanja, a nakon otvaranja preporučljivo je čuvati ga u frižideru i popiti što je pre moguće.
Kako će sok stajati u ostavi ili podrumu, vremenom će se na dnu flaše formisati talog polena, ali to neće uticati na njegov kvalitet ili ukus, već će ga samo razblažiti. Ako želite da to izbegnete i dobijete lepu čistu boju soka, potrebno ga je još jednom procediti pre nego što sipate u čaše.
Foto: RitaE / Pixabay
Ostavite odgovor