Bilo da ju sami uzgajate ili je kupujete na lokalnoj pijaci ili prodavnici, šargarepa je jedno od najzdravijih i najsvestranijih povrća koje možemo da jedemo. I dok se u frižideru može čuvati do mesec dana, ako želite da ih čuvate duže, možete ih konzervirati, zamrznuti ili dehidrirati.
Od variva i supa do priloga, grickalica, pa čak i poslastica, šargarepe ili dve, mogu vam uštedeti vreme za pripremu dnevnog obroka. Toliko je zdrava i korisna da bi svako trebao da je ima pri ruci u svakom trenutku! Dakle, kada je vaš usev spreman za berbu ili ju kupite na pijaci, spremite ju i koristite tokom cele zime.
Zimnicaod šargarepe
U nastavku su navedene sve osnovne metode konzerviranja i procedure za dehidraciju, blanširanje i zamrzavanje, kao i ideje i recepti kako da sačuvate šargarepu da bi vam što duže ostala sveža.
Priprema šargarepe
Sirova šargarepa sadrži više vitamina i drugih hranljivih materija, tako da je čuvanje u prirodnom obliku odličan način da je uvek imate pri ruci. Ako živite u oblasti gde je klima toplija, gde zemlja ostaje nezamrznuta do kasne zime, domaće šargarepe možete da čuvate u bašti. Jednostavno ih ostavite bez nadzora i pokrijte ih debelim slojem slame, a zatim ih po potrebi iskopajte. Ovo je najprirodniji način čuvanja šargarepe dugo vremena.
Ako živite u oblasti gde temperatura pada ispod 3°C, moraćete da izvadite šargarepu iz zemlje i čuvate je u frižideru. Nemojte ih prati, samo ih očistite od zemlje. Isecite zelene listove i stabljike oko 1 cm od vrha šargarepe. Možete ih čuvati u plastičnim kesama u fioci frižidera do 2 nedelje. Da biste ih čuvali duže (do mesec dana), čuvajte ih u posudi sa vodom, poklopite poklopcem i stavite u frižider. Vodu menjajte svakih 4 - 5 dana.
Da bi se još duže zadržale sveže, neoprane šargarepe (bez zelenila) “zakopajte” u posude sa vlažnim peskom ili piljevinom, ostavljajući između njih dovoljno prostora da se ne dodiruju i čuvajte u podrumu. Šargarepu treba držati malo iznad temperature smrzavanja, a vlažnost treba da bude 95%. Mokri pesak ili piljevina će pomoći u održavanju optimalne vlažnosti.
Sušenje šargarepe
Efikasan način očuvanja svežih ukusa šargarepe je svakako sušenje ili dehidracija. Iako komercijalno dehidrirani proizvodi mogu da budu skupi, šargarepu možete lako da dehidrirate i kod kuće. Postoji više načina za sušenje šargarepe, a najpoznatiji metod je sušenje u dehidratoru, rerni, mikrotalasnoj pećnici ili na suncu ili vazduhu.
Sušenje u dehidratoru
Sušenjem šargarepe dehidratorom čuva se njena jarko narandžasta boja, ukus i većina hranljivih materija svežeg povrća. Suva šargarepa je odlična u supama, čorbama i sosovima za testenine. Takođe zauzima veoma malo prostora, što ju čini veoma lakom za skladištenje.
Ako je zelenilo šargarepe još uvek na njoj, uklonite ga. Takođe, uklonite krajeve šargarepe. Kompostirajte listove i krajeve ili ih čuvajte za upotrebu u bazi za supu. Očistite šargarepu pod tekućom vodom i ogulite je pre sušenja. Ljuštenje šargarepe nije obavezno, ali je skoro uvek gulimo jer je kora od šargarepe blago gorka i umanjuje prirodnu slatkoću ovog korenastog povrća. Ali ako vam ne smeta kora kada jedete sirovu šargarepu, onda vam neće smetati ni sušena.
Šargarepu isecite na krugove debljine približno 6 mm (nešto manje od 1 cm). Ako su tanji, mogu da probiju mrežu na nekim fiokama dehidratora. Što su kriške deblje, vreme sušenja je duže, što znači veću potrošnju energije i smanjenu nutritivnu vrednost. 6 mm ili nešto manje od 1 cm je skoro savršena debljina kriške šargarepe za sušenje.
Blanširajte narezanu šargarepu 2 minuta. Takođe možete da preskočite ovaj korak, ali vaš konačni proizvod će izgubiti svoju jarko narandžastu boju. Takođe, korak blanširanja čini da se šargarepa brže rehidrira kada želite da je koristite. Nakon blanširanja, stavite ju ohlađenu na tacne dehidratora tako da se komadići ne dodiruju.
Podesite temperaturu dehidratora na 52 ili 57°C i osušite dok se komadi potpuno ne osuše. Biće hrskava, a vreme sušenja će da traje 6 - 10 sati, u zavisnosti od toga kolika je vlažnost i koliko gusto isečete šargarepu.
Isključite dehidrator i ostavite šargarepu da se potpuno ohladi na sobnu temperaturu pre nego što je odložite u tegle ili plastične posude. Zatvorite ju i držite dalje od direktne svetlosti i toplote. Poslednji deo je važan: dehidrirana šargarepa izložena svetlosti i toploti ne samo da će izgubiti boju, već će izgubiti i vitamin A.
Sušenje u rerni
Ovaj metod sušenja šargarepe čuva njenu svetlo narandžastu boju, ukus i većinu hranljivih materija bez upotrebe dehidratora. Očistite ju i operite pod mlazom vode. Ni ovde guljenje šargarepe nije obavezno, ali ako ne volite gorčinu kore, možete da je ogulite.
Isecite na kolutove debljine 6 mm (manje od 1 cm). Blanširajte 2 minuta i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Podesite temperaturu rerne na približno 55 - 60°C. Postavite varjaču između vrata rerne tako da vlaga može da izađe, jer se u suprotnom šargarepa može da se ispeče, a ne osuši.
Sušite dok se komadi potpuno ne osuše, otprilike nakon 6 - 8 sati izvadite šargarepu iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi pre nego što ju spremite u posude. Zatvorite i držite dalje od direktne svetlosti i toplote.
Sušenje u mikrotalasnoj
Ako nemate dehidrator ili vam rerna ne radi, možete da koristite i mikrotalasnu pećnicu za sušenje šargarepe.
Šargarepu pripremite tako što ćete odstraniti zelenilo, oprati i oljuštiti šargarepu i iseći je na kolutove debljine 6 mm. Stavite papir za pečenje na mikrotalasnu ploču i poređajte kriške šargarepe u jedan sloj, da se ne dodiruju. Postavite mikrotalasnu na srednju temperaturu 10 minuta.
Posle 10 minuta okrenite kriške. Podesite mikrotalasnu na nižu temperaturu i sušite kriške još 15 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pre stavljanja u posude za skladištenje.
Sušenje na suncu i vazduhu
Ako nemate kuhinjsku opremu za dehidraciju, možete da koristite i metode sušenja na suncu ili sušenje na vazduhu.
Očistite šargarepu da biste bili sigurni da nema prljavštine. Isecite na male, ujednačene komade na što manje delova jer će vam ovim metodom trebati nekoliko dana da ju osušite. Rešetka je možda najbolja opcija.
Blanširajte šargarepu, stavite ju na pleh i prekrijte gazom. Stavite rešetke na direktnu sunčevu svetlost (sušenje na suncu) ili ih ostavite u dobro provetrenoj prostoriji (sušenje na vazduhu).
Sušenje ovim metodama može da potraje i do nekoliko dana, pa ju s vremena na vreme proveravajte. Kada se šargarepa potpuno osuši, skladištite je ili pakujte u posude za čuvanje.
Blanširanje šargarepe
Većinu povrća, uključujući šargarepu, treba blanširati pre zamrzavanja. Blanširanje je proces kuvanja povrća u kipućoj vodi nekoliko minuta, a zatim zaustavljanje procesa kuvanja potapanjem u ledenu vodu.
Delovanje enzima dovodi do toga da sirovo povrće gubi ukus, boju i teksturu, i na kraju bi se šargarepa pokvarila, a blanširanje zaustavlja ovaj proces.
Blanširanje šargarepe je obavezno pre sušenja ili zamrzavanja da bi se sačuvala njena narandžasta boja i hranljiva vrednost. Šargarepu je potrebno očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, oljuštiti i iseći na kolutove ili kockice debljine 6 mm.
U jednoj šerpi pripremite vodu da proključa, a drugu činiju napunite 1/3 ledom i hladnom vodom. Kada voda proključa, potopite šargarepu na 2 minuta. Zatim ju odmah izvadite i stavite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja. Držite ju u hladnoj vodi 2 minuta. Izvadite na peškir ili krpu i osušite pre dalje obrade.
Zamrzavanje šargarepe
Pre zamrzavanja šargarepu potrebno je kratko blanširati, posebno ako planirate da je čuvate duže od 3 meseca. Međutim, ako planirate da iskoristite šargarepu u roku od 3 meseca, možete da je zamrznete i bez blanširanja. Imajte na umu da će teksture biti drugačije ako ih ne blanširate.
Nakon blanširanja šargarepe dobro ju osušite i u jednom sloju stavite na poslužavnik obložen papirom za pečenje. Zamrzavanje će biti potrebno u serijama, da se ne bi dobila jedna velika smrznuta "lopta" šargarepe. Kada se šargarepa zamrzne, prebacite ju u kese i stavite da se zamrzne druga serija.
Uklonite što je više moguće vazduha iz vrećica za zamrzavanje i brzo ih vratite u zamrzivač. Zamrznutu šargarepu treba potrošiti u roku od 9 - 14 meseci. Posle 14 meseci, starija šargarepa će izgubiti kvalitet (teksturu i boju), ali će i dalje biti bezbedna za jelo.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor