Bilo da skladištite velike količine brokolija koje ste lično uzgajali i sakupili u bašti ili jednostavno nailazite na povoljnu akciju u prodavnici, čuvanje ovog zelenog povrća i priprema za zimnicu može vam uštedeti značajnu količinu novaca, posebno ako ste veliki ljubitelj brokolija.
Zamrzavanje je najčešći metod koji se koristi prilikom konzerviranja brokolija i omogućava vam da ga koristite po potrebi jednostavnim odmrzavanjem. Pre nego što ga zamrznete, moraćete da ga brzo prokuvate u kipućoj vodi, proces koji se zove blanširanje, koji čuva boju, ukus i sadržaj vitamina, a koji je detaljno opisan u nastavku. Ali mogućnosti pripreme zimnice brokolija nisu ograničene na puko zamrzavanje, ako vas zanima šta možete da pripremite od njega, u nastavku pronađite korisne recepte i ideje.
Zimnica od brokolija
Konzerviranje brokolija je prirodan postupak za konzumaciju tokom cele godine. Ako naučite metod, moći ćete da uživate u blagodetima ovog super povrća u raznim varijantama. U nastavku možete videti sve vrste zimnice koje možete pripremiti od brokolija.
Priprema brokolija
Brokoli je spreman za berbu pre nego što se cvetovi otvore i kada glavica dostigne određenu veličinu. Glava se seče nožem na dužinu stabljike 15 - 20 cm i čuva na hladnom, suvom i tamnom mestu.
Važno je znati kako pravilno očistiti brokoli jer je stabljika brokolija tvrda i, iako je jestiva, nije ju lako žvakati. Zbog toga se uklanjaju tvrdi delovi, posebno glavna stabljika koja prolazi kroz centar cvetova. Manje stabljike, kojima su cvetovi pričvršćeni za srednju stabljiku, ne moraju se bacati osim ako su veoma tvrde i nejestive.
Nakon čišćenja, cveće je potrebno dobro oprati od raznih insekata i pesticida, a možete ga potopiti u hladnu vodu na 5 - 10 minuta. Stavite u cediljku i operite pod mlazom vode, a posle pranja ostavite da se ocedi, nakon čega može da se dalje termički obrađuje. Osušite višak vode sa opranih cvetova brokolija laganim tapkanjem papirnim ubrusima ili pamučnom krpom. Budite pažljivi kada perete i sušite brokoli jer su cvetovi delikatni i mogu početi da se osipaju ili cepaju.
Ako želite da je temeljnije operete od prljavštine i pesticida, potopite je u rastvor vode i alkoholnog sirćeta dodavanjem sirćeta u vodu u odnosu 3:1. U rastvor dodajte narezano cveće i ostavite da odstoji 15 - 20 minuta, povremeno mešajući. Ne držite brokoli u rastvoru duže od 30 minuta, jer može da počne da upija sirće tokom dužeg stajanja, što će ga zagorčati. Nakon potapanja, isperite ga pod mlazom hladne vode da bi uklonili višak sirćeta i brokoli bio spreman za dalju toplotnu obradu.
Drugi način uklanjanja insekata sa cveća je potapanje u vodu u koju ste dodali kuhinjsku so. Preporučljivo je da se u 1 litar hladne vode doda jedna kašika soli, što je dovoljno da se uklone crvi koji se potencijalno mogu naći u brokoliju. Potopite ga 15 - 30 minuta da insekti isplivaju na površinu.
Nakon potapanja, stavite brokoli pod mlaz hladne vode da isperete rastvor ili salamuru i ostavite da se ocedi. Nakon uklanjanja tvrdih delova, potapanja i pranja, možete da nastavite sa kuvanjem, blanširanjem ili zamrzavanjem.
Sušenje brokolija
Brokoli je povrće koje sadrži veliku količinu vode, ali se može sušiti u rerni, mikrotalasnoj ili dehidratoru. Zbog visokog sadržaja vode u cvetovima ne možete ga sušiti na vazduhu jer bi to izazvalo pojavu buđi i njegovo propadanje. Najbrže se suši u mikrotalasnoj, ali se preporuča sušenje u rerni ili sušarama jer su to zdraviji načini za očuvanje svežine i hranljive vrednosti. Usled gubitka vode, sušeni brokoli će se skupiti i promeniti boju, odnosno postaće svetlo zelen ili čak žut.
Sušenje u rerni
Cvetove operite, blanširajte, ocedite i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ne secite stabljike na dužinu manju od 2 cm i poređajte cvetove tako da svako ima dovoljno prostora. Zagrejte rernu na 60°C i stavite brokoli da se osuši, ali vrata rerne obavezno ostavite malo otvorena. Tokom sušenja stvoriće se velika količina vlage zbog vode sadržane u brokoliju, što može da uspori proces sušenja.
Ako imate ventilaciju u rerni, obavezno je uključite kako bi se cvetovi brokolija brže osušili. Za sušenje brokolija biće vam potrebno najmanje sat vremena, ali i više u zavisnosti od vrste i jačine rerne koju imate. Osušite brokoli dok se potpuno ne osuši, pa ga izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i čuvajte u papirnim kesama.
Sušenje u mikrotalasnoj
Sušenje brokolija u mikrotalasnoj neće vam dati hranu istog kvaliteta kao sušenje u rerni ili dehidratoru. Ako ipak odlučite da sušite brokoli na ovaj način, prvo ga očistite, operite, ocedite i isecite na manje komade i poređajte na tanjir. Stavite brokoli u mikrotalasnu i stavite na najvišu temperaturu na 2 - 3 minuta. Nakon sušenja, proverite stanje sirovine i ponovite postupak dok se cveće ne osuši. Nakon sušenja, brokoli ohladite i čuvajte u papirnim kesama.
Sušenje u dehidratoru
Sušenje cvetova brokolija u dehidratoru je najzdraviji način sušenja ovog povrća. Ne samo da ćete zadržati svu nutritivnu vrednost, već ćete izvući i sav višak vode koji se ne može postići nijednim drugim uređajem. Opran i očišćen brokoli stavite na rešetke dehidratora i postavite na temperaturu od 40 - 50°C. Cvetove sušite u dehidratoru 6 - 8 sati u zavisnosti od vrste i jačine dehidratora, ali i veličine brokolija. Povremeno proveravajte da li je brokoli suv i kada je gotov izvadite ga i ostavite da se ohladi i čuvajte u papirnim kesama.
Blanširanje brokolija
Brokoli je povrće koje se najčešće zamrzava, ali je pre procesa poželjno kratko blanširati ga da bi se sprečilo stvaranje destruktivnih enzima. Pre blanširanja mora se dobro oprati i očistiti od tvrdih delova. Zatim stavite cvetove brokolija u šerpu sa ključalom vodom i ostavite da kuva oko 5 minuta. Ako želite da brokoli ostane zelen, dodajte u vodu sok od pola limuna. Blanširani brokoli procedite i stavite pod mlaz hladne vode da sprečite dalje kuvanje i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja, možete ga čuvati u plastičnim kesama i zamrznuti.
Takođe možete da ga kuvate na pari blanširanjem tako što ćete posudu napuniti vodom i sačekati da proključa. U drugu posudu stavite hladnu vodu i brokoli i stavite u šerpu iznad pare. Pokrijte šerpu i ostavite da se kuva na pari 6 - 10 minuta. Nakon kuvanja, izvadite ga i isperite pod tekućom hladnom vodom. Ocedite, ohladite i čuvajte u plastičnim posudama i zamrznite.
Blanširani brokoli možete ohladiti i u posudi sa vodom u koju ste dodali kockice leda. Tako će brže da se zaustavi dalji proces kuvanja i brže će se ohladiti.
Soljenje brokolija
Osim za pranje i čišćenje cveća od insekata, so se može koristiti i za pripremu brokolija za zimnicu. Cvetove brokolija dobro očistite i operite, poređajte u tegle i prelijte vodom i rastvorom soli. U 2 litra vode stavite oko 25 g soli i ostavite hermetički zatvorenu teglu na tamnom i hladnom mestu. Ovako pripremljen brokoli može da se čuva do 2 nedelje, ali ga proveravajte svakodnevno da ne bi došlo do kvarenja.
Potapanje brokolija
Brokoli se natapa tokom čišćenja da bi se uklonila prljavština koja se nalazi unutar cveća ili raznih insekata i postoji nekoliko načina i rešenja na koje se brokoli može natopiti. Najlakši način je da cvetove brokolija potopite u hladnu vodu i ostavite oko 10 minuta da prljavština i insekti isplivaju na površinu.
Ako želite da ga malo bolje očistite, za potapanje koristite rastvor vode i alkoholnog sirćeta ili vode i kuhinjske soli. Za koje god rešenje da se odlučite, pomoći će u uklanjanju pesticida i insekata, a cveće neće uvenuti niti promeniti boju. Ne držite ga natopljenu u rastvoru duže od 30 minuta jer takođe može da uvene i požuti.
Prženje brokolija
Brokoli se može pržiti u tiganju i nakon pripreme čuvati u frižideru oko nedelju dana. Tokom prženja morate ga već začiniti da bi bio ukusan nakon pripreme. Pre prženja prepolovite cvetove i stavite u zagrejan tiganj u koji ste dodali malo ulja. Pržite ih dok stabljike ne omekšaju i cvetovi ne uvenu. Prosečno vreme potrebno za prženje je 10 - 20 minuta. Prženi brokoli možete ohladiti i čuvati u frižideru u hermetički zatvorenim plastičnim posudama.
Zamrzavanje brokolija
Najbolji način za čuvanje brokolija je zamrzavanje sirovih ili blanširanih cvetova brokolija. Brokoli ne gubi važne hranljive materije nakon zamrzavanja, ali ni boju ni teksturu. Pre zamrzavanja, kratko ga blanširajte u kipućoj vodi ili na pari. Posle kuvanja ga stavite u hladnu vodu, dobro procedite, a možete ga i osušiti papirnim ubrusima ili pamučnom krpom.
Blanširani brokoli zamrznite tako što ćete ga staviti u plastične kese, istisnuti višak vazduha i dobro ih zatvoriti. Pakovanje treba što pre zamrznuti kako bi brokoli ostao svež i ne izgubio svoju hranljivu vrednost.
Skladištenje brokolija
Nakon berbe, brokoli se čuva na hladnom, suvom i tamnom mestu. Ako se konzumira i termički obrađuje odmah nakon berbe, onda se može čuvati u frižideru u plastičnoj kesi do 4 dana. Žuti i meki cvetovi su znak da je brokoli star i da je počeo da gubi svoju hranljivu vrednost. Važno je da ga nikada ne perete pre nego što ga stavite u frižider jer će se brzo pojaviti buđ. Najčešće se čuva u podrumima i sličnim hladnim mestima gde temperatura ne prelazi 15°C.
Blanširani i smrznuti brokoli ima najduži rok trajanja do 12 meseci od datuma skladištenja. Ovako uskladišteni brokoli ne gubi na nutritivnoj vrednosti i ne zauzima mnogo prostora tokom skladištenja.
Osušeni cvetovi brokolija čuvaju se u papirnim kesama i moraju se čuvati na hladnom i tamnom mestu. Pre dalje obrade potrebno ga je natopiti vodom, a zatim termički obraditi. Neki tvrde da može da se čuva i do godinu dana, ali je najbolje da se potroši što pre da ne bi izgubio hranljivu vrednost.
Pečeni brokoli se mora pojesti u roku od nedelju dana ako se čuva u plastičnim posudama u frižideru, dok se slani brokoli u teglama može čuvati do 2 nedelje.
Foto: Louis Hansel / Unsplash
Ostavite odgovor