Brokoli je jedno od onih povrća koje malo ko jede iako je dobro za naše zdravlje. Nekima se ne sviđa ukus, nekima je nepodnošljiv miris pri kuvanju, a nekima se jednostavno ne sviđa jer ga nikada nisu mnogo konzumirali i nisu navikli. Ali ipak treba razmisliti o tome i dati mu još jednu šansu u obliku ukusnog sosa.
Sos od brokolija se lako priprema jer brokoli ne zahteva mnogo vremena za termičku obradu, a često se koristi kao prilog uz razne vrste mesa i razne vrste testenina i njoka. Zbog niske kalorijske vrednosti (35 kalorija na 100 g), brokoli je odličan sastojak ishrane za osobe koje su na dijeti i žele da izgube težinu dok jedu normalno bez gladovanja.
Priprema brokolija
Za pripremu sosa od brokolija možete da koristite sorte koje imaju srednju do veliku glavicu. Najpoznatije i pristupačne sorte su Kalabri, Blu Vind F1 i Beneforta brokoli.
Berba brokolija traje od oktobra do aprila kada se razvijaju glavice, a bere se tako što se deo stabljike odseče blizu korena. Jestivi deo biljke su glava i listovi. Glavica se koristi za pripremu sosa od brokolija, listovi vam neće biti potrebni i nemojte ih brati. Glavica brokolija se bere pre nego što se cvetovi otvore, ali kada dostigne određenu veličinu. Ako uberete gornji deo glavice tokom vremena, biljka će se regenerisati i izrasti bočni izdanci koje, kada dostignu određenu veličinu, možete da berete na isti način.
Ako kupujete brokoli onda morate da znate da cvetovi ili glavice moraju da budu kompaktni, a listovi na dnu stabljike intenzivno zeleni. Ako primetite žutu ili braon boju na glavici brokolija, to je znak da je plod star i više nije ukusan. Boja brokolija je najbolji pokazatelj njegove svežine i ako se nakon berbe ne drži u frižideru, brzo će propasti. Pored svežeg brokolija, na tržištu se može naći i smrznuti brokoli, koji je termički obrađen i upakovan u kese. Takav brokoli možete koristiti i u receptima i zahteva manje vremena za kuvanje i brže se priprema.
Recepti
Brokoli se često sprema kao prilog pečenom mesu tako što se kuva sam ili u kombinaciji sa šargarepom i karfiolom i začinima, ili mešanjem nakon kuvanja i pripremanjem krem supe. Ali ako niste preterano naklonjeni ovom povrću ili samo želite da uvedete brokoli na dečji meni, za početak možete da napravite sos od brokolija koji ćete moći da kombinujete sa raznim dodacima kao što su meso, testenina ili tost.
Tokom kuvanja brokolija pazite da ga ne prekuvate jer će se izmrviti. Dovoljno je da se kuva 5 - 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko je svež i sitno isečen. Da li je kuvano možete da proverite tako što ćete ga ubosti na viljušku, a ako viljuška lako prolazi znači da ga morate izvaditi iz vode.
Takođe možete zameniti svaku svežu glavicu jednom kesom svežeg brokolija. Takav brokoli je već kuvan i moraćete da ga kuvate manje. Međutim, uvek je zdravije jesti sveže povrće nego smrznuto.
Kada kuvate brokoli, uvek ostavite malo vode u kojoj se brokoli kuvao za kasnije. Ako primetite da se sos previše zgusnuo, možete da dodate vodu sa brokolijem i razblažite. Posle dodavanja vode, uvek ga još malo prokuvajte da se sve sjedini.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sos od brokolija
Možete koristiti svež brokoli ili zamrznut i upakovan u kesu. Ako želite zdraviju verziju, onda sami isecite brokoli i skuvajte ga. Nećete izgubiti mnogo vremena, ali ćete se osećati bolje znajući da ste pojeli nešto zdravo, a opet ukusno. Navedena količina sastojaka biće dovoljna za oko 400 ml sosa od brokolija, ali naravno količina će da varira u zavisnosti od veličine brokolija koju koristite.
Sastojci
- 1 svež brokoli
- Voda (dovoljno za kuvanje brokolija)
- 200 ml kreme za kuvanje
- 2 čena belog luka
- So i biber po želji
Priprema
- Brokoli operite i isecite na manje komade. Tokom rezanja odvojite i operite svaki buket posebno da bi se brokoli brže kuvao.
- Stavite vodu u šerpu da provri. Kada počne da se kuva, dodajte brokoli i kuvajte dok ne omekša. Samo pazite da ga ne prekuvate jer će početi da se raspada i pretvara u kašu.
- Kada je kuvan, izvadite ga iz vode i ostavite da se ohladi.
- U drugu činiju stavite kremu za kuvanje, posolite i pobiberite.
- Beli luk oljuštite, isecite na sitne kockice i dodajte u kremu za kuvanje. Stavite tiganj na šporet na tihu vatru i ostavite da provri i da se malo zgusne.
- U kuvanu kremu dodajte prethodno skuvan i ohlađen brokoli. Ostavite da se sve kuva još 1 - 2 minuta.
- Sklonite šerpu sa šporeta i možete da jedete ili toplo čuvate u sterilizovanim teglama, a kada se ohladi, u frižideru.
Sos od brokolija i parmezana
Brokoli ne mora da bude dosadan i neukusan, a ako dodate malo parmezana može da bude kremastiji i ukusniji. Iako je u poređenju sa osnovnim receptom, ovaj malo kaloričniji, vredi rizikovati i pripremati ga jednom mesečno da se počastite testeninom, pečenjem ili pire krompirom.
Sastojci
- 1 svež brokoli
- Voda (dovoljno za kuvanje brokolija)
- 3 čena belog luka
- 50 ml mleka
- So po želji
- Biber po želji
- 50 ml maslinovog ulja
- 100 g rendanog parmezana
Priprema
- Brokoli operite i isecite na manje komade.
- U šerpu stavite dovoljno vode i nakon što provri dodajte brokoli. Ostavite da se kuva oko 5 - 10 minuta.
- Procedite brokoli i ostavite da se malo prohladi. Ne bacajte svu vodu, već ostavite malo jer će vam trebati za kasnije. Kada se brokoli ohladi, stavite ga u blender i iseckajte dok ne postane tečan i kremast.
- Očistite čen belog luka i isecite ga na male kockice.
- U drugu šerpu stavite maslinovo ulje i stavite na šporet na tihu vatru da se zagreje. Dodajte beli luk i propržite, ali pazite da ne zagori. Dodajte izmiksani brokoli, so, papir i mleko i 2 - 3 kašike vode u kojoj se kuvao brokoli i parmezan.
- Povremeno mešajte sos i kuvajte dok se ne zgusne. Ako se sos previše zgusne, dodajte još malo vode u kojoj ste kuvali brokoli da dobije adekvatnu teksturu.
- Kada je sos gotov, možete ga čuvati u sterilizovanim teglama, a kada se ohladi u frižider.
Sos od brokolija bez pavlake
Ako ne volite kremu za kuvanje ili vam stvara stomačne i probavne probleme, onda je ovo savršen recept za vas. Brokoli može da bude ukusan i bez upotrebe kreme za kuvanje, pa ga zamenite jogurtom. Možete da dodate i muškatni oraščić za bogatiji ukus. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 ml sosa od brokolija (u zavisnosti od veličine brokolija, dobićete i određenu količinu sosa).
Sastojci
- 1 svež brokoli
- Voda (dovoljno za kuvanje brokolija)
- 150 ml jogurta
- 100 g rendanog sira
- 1 kašika muskatnog oraščića
- 1 čen belog luka
- 1 kašika crvene slatke paprike
- So po želji
- Biber po želji
Priprema
- Brokoli operite i isecite na manje komade.
- Stavite vodu u posudu i stavite da provri. Kada provri, stavite brokoli u vodu i kuvajte 5 - 10 minuta dok ne omekša. Skinite sa šporeta, izvadite iz vode i ostavite da se ohladi.
- Crni luk oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Ako imate muškatni oraščić, narendajte ga.
- U drugu šerpu stavite kuvani brokoli i dodajte jogurt, muškatni oraščić, crvenu papriku, so i biber. Sve kuvajte dok ne počne da se zgušnjava.
- Kada deo vode ispari i sos postane gušći, dodajte rendani sir i sve dobro promešajte dok se sir ne otopi.
- Sve zajedno kuvajte još 2 - 3 minuta, a zatim skinite šerpu sa šporeta.
- Sos možete poslužiti ili ga čuvati u sterilizovanoj tegli i u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Ako želite da bude što ukusniji za konzumaciju, sos od brokolija je najbolje odmah poslužiti. Ako se zagreje, kao i drugi sosovi od zelenog povrća, gubi hranljivu vrednost, pa je najbolje da ga konzumirate odmah nakon pripreme, ali ako nemate izbora, a napravili ste veću količinu, nećete pogrešiti sa čuvanjem u frižideru.
Sos možete zamrznuti i u kalupima za led, ali samo onima bez kreme. Nemojte ga odleđivati zagrevanjem. Ako ne volite hladno, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se samo “zagreje”, jer krema i mleko koji se koriste u pripremi posle hlađenja mogu da dovedu do zgrušavanja sosa i stvaranja grudvica.
Testenina i njoki su odličan prilog uz koji se može kombinovati ovaj sos. Odlično se slaže i sa svim vrstama pečenog mesa, od piletine do ribe. Neki recepti preporučuju u kombinaciji sa kobasicama, ali i jajima i tostom kao zdrav doručak.
Pošto brokoli ne sadrži mnogo kalorija, ovaj sos se može uvrstiti u ishranu ljudi koji žele da smršaju, ali i vegetarijanaca. Možete ga koristiti i kao sos za jelo sa čipsom, krekerima ili tortiljama.
Foto: silviarita / Pixabay
Ostavite odgovor