Neki tvrde da je alkohol najbolji lek za prevenciju stomačnih tegoba, a među alkoholima koji preovlađuju kao lek za viruse i bakterije, liker od pelina poznatiji je kao pelinkovac. Osim kao lek, poznat je i kao veoma ukusan aperitiv za doček gostiju koji vole blago gorka pića.
Iako se masovno proizvodi u fabrikama alkoholnih pića i većina ga kupuje, liker od pelina se može pripremiti i u domaćinstvu. Ako imate biljku pelin, koja je mnogima neprivlačna i karakteristična, jakog mirisa i malo alkohola, za nedelju dana možete da imate veoma ukusan i lekovit napitak.
Priprema pelina
Listovi pelina se beru od jula do avgusta. Tokom berbe vreme mora da bud suvo i sunčano da bi listovi imali što manje vlage. Važno je napomenuti da se gornji zeleni listovi i stabljike beru, a donji ostavljaju. Listovi se takođe moraju okrenuti pre cvetanja, posebno ako se planira da se koriste za pravljenje pelina.
Ukoliko kupujete sastojke za pripremu likera od pelina, nećete moći da kupite sveže listove, ali ćete u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane pronaći sušene listove pelina koji se takođe mogu koristiti u pripremi ove vrste likera.
U svetu trenutno postoji oko 480 vrsta pelina, dok se na našim prostorima može naći 15. Najpoznatije vrste pelina koje su pogodne za pripremu likera su planinski pelin, sivi pelin i divlji pelin.
Planinski pelin
Ova vrsta pelina se na našim predelima smatra pravom biljkom pelina i najčešće se koristi za pripremu likera. Zbog količine tanina i gorke materije koju sadrži, planinski pelin ima jak i karakterističan miris i gorak ukus. Ima lekovita svojstva, može se naći na kamenitim i suvim staništima. Ako ste u mogućnosti, možete ga uzgajati u bašti i ne zahteva posebnu negu.
Sivi pelin
Sivi pelin je vrsta biljke koja ima intenzivan miris i gorak ukus. Ima odgovarajuću količinu gorčine za pripremu pića.
Divlji pelin
Ova vrsta pelina je rasprostranjena na našim predelima, pa ćete veoma lako pronaći listove ove biljke. Lako se gaji i uspeva u prirodi na livadama i pašnjacima. Stabljika može da naraste do 2 m i moći ćete da sakupite dovoljno dugačke stabljike i dovoljnu količinu listova. Berba se radi od jula do septembra pre cvetanja.
Sušenje pelina
Listovi pelina se mogu sušiti na svežem vazduhu, u rerni, mikrotalasnoj i dehidratoru, a pre sušenja ih je potrebno oprati i staviti na pamučnu krpu da upiju višak vode.
- Sušenje na vazduhu - ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti, već ga sušite u prozračnoj, suvoj prostoriji oko 7 dana
- Sušenje u rerni - sušite 3 - 4 sata na 40°C
- Sušenje u mikrotalasnoj pećnici - sušite pola sata na srednjoj snazi 1 minut 3 - 4 puta
- Sušenje u dehidratoru - moraćete da podesite temperaturu na 45°C i ostavite da se suši 2 - 3 sata.
Tokom sušenja, periodično proveravajte stanje ovih listova nakon određenog vremena da biste ih ravnomerno osušili.
Recepti
Postoji nekoliko recepata za pravljenje domaćeg likera od pelina. Kada sami pripremate ovaj liker najbolje je koristiti sveže listove, ali ako ne možete da pronađete sveže, možete da koristite i suve koje možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane ili sami da osušite sveže listove.
Za pripremu pelinkovca koristite sveže listove pelina jer se tokom sušenja gube neka od lekovitih svojstava, što umanjuje kvalitet ovog likera.
Pelinkovac
Najstariji recept za liker od pelina sadrži nekoliko sastojaka. Vreme pripreme nije tako dugo i za nedelju dana ćete imati liker od pelina. Za pripremu možete da koristite ili sveže grančice pelina i osušene listove pelina. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 3,2 l likera od pelina.
Sastojci
- 1,5 kg šećera
- 4 grančice svežeg pelina ili 4 kašike sušenog pelina
- 5 dcl vode
- 3 l rakije
Priprema
- Šećer stavite u šerpu i mešajte na laganoj vatri na šporetu dok se šećer ne istopi.
- U rastvoreni šećer stavite 3 grančice pelina ili 3 kašike osušenog pelina. Ostavite da se sve zajedno karamelizira.
- Kada se smesa karamelizuje, sipajte vodu u šerpu i kuvajte dok se šećer ne rastvori u vodi.
- Kada se šećer rastvori, skinite šerpu sa šporeta i u vrelu tečnost stavite drugu grančicu pelina ili kašiku suvog pelina.
- Pustite da se tečnost potpuno ohladi i dodajte rakiju.
- Liker od pelina sipajte u tegle, dobro zatvorite i mućkajte sadržaj flaše narednih 7 dana. Čuvajte tegle na tamnom mestu.
- Nakon 7 dana, liker od pelina procedite u čiste flaše i zatvorite i možete da konzumirate napitak.
Aromatizovani pelinkovac
Ako volite razne začine i lekovito bilje, onda možete da napravite pelin dodavanjem drugih raznih biljaka koje će vam dati manje gorak ukus likera od pelina. Tokom pripreme potrebno je koristiti lozovaču da neka druga vrsta ne preuzme aromu. Ovi sastojci su dovoljni za 800 dcl likera.
Sastojci
- 7, 5 dcl lozovače
- 150 ml vode
- 375 g šećera
- 2 grančice pelina
- 100 g svežih listova žalfije
- 50 g listova sveže nane
- 50 g svežih listova matičnjaka
- 1 štapić cimeta
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 3 karanfilića
- 1 zvezdasti anis
- 1 seckana kora pomorandže (koristite neprskanu pomorandžu)
Priprema
- U šerpu stavite šećer i iseckajte grančicu pelina i stavite na tihu vatru na šporet. Stalno mešajte da se šećer rastvori i da pelin ne zagori.
- Kada se šećer karamelizovao ili postao tamnosmeđi i tečan, polako sipajte vodu u smešu i pustite da se šećer rastvori u vodi. Tokom pripreme budite oprezni jer karamelizovani šećer u kontaktu sa vodom reaguje i pazite da vas ne opeče.
- Kada se šećer potpuno rastvori u vodi, skinite šerpu sa šporeta i dodajte još jednu iseckanu grančicu pelina. Pustite da se tečnost potpuno ohladi.
- U veliku teglu stavite žalfiju, nanu i matičnjak, cimet, karanfilić, anis, korijander i koru pomorandže.
- Pre stavljanja u činiju, sve začine koji su u obliku svežeg listova, dobro bi bilo da operete pod hladnom vodom.
- Sve zajedno prelijte rakijom i dodajte ohlađenu tečnost koju ste prethodno pripremili i ohladili.
- Dobro promešajte sadržaj tegle, zatvorite poklopcem i ostavite da odstoji 5 dana na tamnom mestu.
- Procedite sadržaj tegle kroz cediljku ili gazu nakon 5 dana i dobijeni liker spremite u staklene flaše i dobro zatvorite. Možete ga odmah piti.
Upotreba u kuhinji
Pelinkovac se uglavnom koristi kao aperitiv upravo zbog svoje gorčine, mada se često koristi u pripremi kolača i pita, posebno kada se želi smanjiti slatkoća. Koru za tortu Možete da natopite koru za tortu ili dodate u kremu. Služi se kao aperitiv pre ručka ili se može konzumirati uz razne čokoladne kolače i pite. Gorčina likera od pelina odlična je u kombinaciji sa čokoladom i vanilijom.
Pripremljeni liker od pelina čuvajte u staklenim flašama ili teglama koje se mogu dobro zatvoriti da alkohol ne ispari i da se ne izgubi aroma pića. Ovako pripremljen napitak treba da se čuva na hladnom i tamnom mestu da se ne bi izgubila braonkastocrvena boja tečnosti. Većina likera se čuva u podrumima ili ostavama gde mogu da stoje do godinu dana ili čak i duže.
Ako nemate rakiju, možete da koristite i votku, s obzirom da je neutralnog ukusa, ali visokog procenta alkohola.
Foto: Pixabay
Ostavite odgovor