Kisela paprika se često nađe u našim frižiderima. Obožavamo ih zbog fantastičnog kiselog ukusa, a jedu se kao zamena za salatu i odlično se slažu sa raznim mesnim jelima i čorbama Često jedemo kupljene, već gotove ukiseljene paprike, ali ove godine možete da odvojite malo vremena i sami pripremite domaću zimnicu. Sledi nekoliko veoma jednostavnih recepata za pripremu kiselih krastavaca.
Namena paprike u kulinarstvu je široka i ova namirnica se odlično slaže i sa drugim povrćem i začinima. Uvek se mogu naći na policama prodavnica, a još bolje bi bilo da ih kupite na pijaci ili od lokalnog uzgajivača.
Priprema paprike
Paprika je možda jedno od najpopularnijih povrća. Odlične su za svežu potrošnju ili preradu. Od njih se prave razne zimnice kao što su ajvar, sušene paprike i kisele paprike. Prerađuju se u začine - mlevenu papriku ili kao sastojak tabasko sosa.
Paprike se beru ručno makazama i pri berbi treba biti nežan i oprezan jer su stabljike lako lomljive. Berba počinje kada plodovi biljke postanu potpuno zreli, a najbolje ćemo prepoznati po njihovoj boji i obliku. Preporuča se brati ih po sunčanom danu. Ako plodove berete posle kiše, velike su šanse da plod pre istrune i da se na njemu razvije buđ.
Kada kupujete paprike, prvo morate da odaberete sortu zavisno od zimnice koju ćete da radite. Obratite pažnju na izgled ploda. Izbegavajte oštećene paprike sadrže čudne fleke i koje su previše meke na dodir. Najbolje bi bilo da ih kupite na pijaci ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti
Ova zimnica ide uz svako jelo, a priprema je veoma jednostavna i važno je držati se odnosa sastojaka jer u suprotnom rezultat neće biti uspešan. Koristite tvrđe paprike, izbegavajte gnjecave i trulee. Pre pripreme, ne zaboravite da očistite i sterilišete tegle.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Kisela paprika u tegli
Sledi recept koji su koristile naše bake. Paprike možete iseći na željene komade, a po želji ih možete ostaviti cele. Dobićete otprilike 4 tegle od sastojaka u receptu.
Sastojci
- 3 kg paprike
- 100 g soli
- 5 dag šećera
- 3 l vode
- 1 l alkoholnog sirćeta
Priprema
- Paprike operite i očistite od semenki i peteljki. Prepolovite ih.
- U šerpu stavite vodu, alkoholno sirće, šećer i so. Kuvajte, povremeno mešajući, dok tečnost ne provri.
- U tečnost stavite paprike i sve promešajte. Kuvajte do 5 minuta, a zatim sklonite sa vatre.
- Kuvane paprike poređajte u prethodno sterilisane tegle, pa polovinu paprika prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale.
- Ostavite da odstoji 24 sata i čuvajte tečnost za sledeći dan.
- Sledećeg dana dodajte tečnost na vrh tegle.
- Pasterizujte tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Kisela paprika bez kuvanja
Ako nemate mnogo slobodnog vremena, oduševiće vas ovaj recept jer vam je potrebno samo 15-ak minuta. Veliki plus je što paprika toplotnom obradom neće izgubiti svoju hranljivu vrednost. Priprema se naravno razlikuje od prethodnog recepta, ali je rezultat skoro pa jednak. Ovde koristimo grejpfrut kao konzervans. Dobićete otprilike 8 tegli od navedenih sastojaka.
Sastojci
- 10 kg paprike
- 250 g soli
- 400 g šećera
- 1 grožđe
- 1 l alkoholnog sirćeta
Priprema
- Paprike operite i očistite od peteljki i semenki. Prerežite ih na polovine ili osmine.
- Pomešajte grejpfrut, šećer i so u jednoj činiji.
- Paprike poređajte u veću činiju i dodajte prethodno pripremljenu smešu.
- Sipajte sve sirće i sve dobro izmešajte.
- Pokrijte krpom i pričvrstite ivice da bi sprečili da se skupljaju muve i komarci.
- Ostavite da odstoje 24 sata, ali sve promešajte najmanje 4 - 5 puta.
- Sutradan poređajte paprike u tegle.
- Napunite ih tečnošću koja je ostala u činiji. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Kisele paprike punjene kupusom
Sledi recept za kiseli kupus punjen kupusom. Kod pripreme se najčešće koristi crveni kupus, ali možete da koristite i beli ili pomešate obe vrste kupusa. Obavezno ga narendajte i pripremite prethodnu noć da odstoji i pusti sok. Bilo bi poželjno da izaberete veće paprike. Dobićete otprilike 5 tegli od ovih sastojaka.
Sastojci
- 5 kg paprike
- 2,5 kg kupusa
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 3 kašike soli
- 1,5 l alkoholnog sirćeta
- 1 kašičica bibera u zrnu
Priprema
- Paprike operite, očistite peteljke i semenke.
- U veći lonac stavite malo sirćeta i vode (100 ml alkoholnog sirćeta ide na 3 l vode) i pustite da prokuva.
- Dodajte paprike i kuvajte do 5 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
- U drugom loncu prokuvajte smešu za kiseljenje - sirće i vodu. Kada tečnost proključa, ostavite da se ohladi.
- Kada se paprike i sirće ohlade, pripremite kupus. Dobro ga iscedite da iz njega izađe sva voda.
- Napunite paprike kupusom. Tokom punjenja kupus dobro pritisnite da paprike budu što tvrđe.
- Punjene paprike rasporedite u tegle.
- Zalijte hladnim sirćetom do vrha i ostavite 24 sata da paprike upiju onoliko tečnosti koliko im treba.
- Sledećeg dana dodajte paprike u sirće do vrha tegle i dobro zatvorite.
- Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu otprilike mesec i po pre nego počnete jesti.
Upotreba u kuhinji
Pre pripreme za zimnicu, obavezno dobro operite i sterilišite tegle. Pripremljene paprike čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Posle same pripreme sačekajte mesec i po dana da se paprika potpuno natopi. Nakon toga su spremne za jelo. Dobro spremljene mogu da traju i do šest meseci.
Paprike su veoma popularne u kuhinji. Koriste se u pripremi raznih jela, često kao prilog ili salata, ali mogu da budu i samostalno jelo. Paprika se koristi i kao začin - mlevena paprika ili kao sastojak tabasko sosa.
Kada je u pitanju zimnica, one su najpopularnije pored kiselih krastavaca. Savršeno se kombinuju sa raznim ukusima hrane. Sledeći najpopularniji proizvod je ajvar, koji je izuzetno obožavan u našem regionu.
Foto: Arinaja / Pixabay
Ostavite odgovor