Za pripremu zimnice možemo da koristimo plodove koji sazrevaju u plodnim letnjim mesecima, a breskva nije iznimka. Ovog slatkog i sočnog voća leti ne možemo da se zasitimo, ali sveže breskve su i odlična namirnica za pripremu ukusne slatke zimnice. Od njih možemo raditi džemove, kompote, pekmeze, marmelade i domaćeg voćnog soka.
Sok od breskve zadržava svu aromu i boju svežeg voća i ne samo da je zdrav, već je i odličnog ukusa koji nas podseća na letnje dane. Slede saveti i recepti za pripremu soka od breskve i nešto informacija o samom voću.
Priprema breskve
Sorti breskvi ima zaista mnogo i dolaze u različitim oblicima, bojama i teksturama, a najpoznatije u našem regionu su ravne ili plosnate breskve i vinogradarske breskve. Za preradu u zimnicu je jedino važno da je plod čvrst i da se lako odvaja kožica od mesa za lakše ljuštenje.
Tokom branja breskve posebnu pažnju se treba staviti na proveru zrelosti ploda. Zrelo i sveže voće nije pogodno za dugotrajno skladištenje, ali može da traje i ostane sveže 1 - 5 nedelja. Dužina skladištenja zavisi od vremena branja, a bere se kada je 80% plodova čvrsto, aromatičano i sočno. Imajte na umu da ne sazrevaju svi plodovi u isto vreme, tako da se breskve mogu brati i više puta.
Breskve su delikatno voće i imaju tanku kožu koju je tokom branja lako oštetiti, pa se uvek beru ručno, posebno ako je breskva namenjena za preradu. Ručno branje obezbeđuje da plod stigne do potrošača u najboljem mogućem stanju, sa neoštećenom kožicom i dobrom čvrstoćom. Tokom kupovine obavezno obratite pažnju i na miris voća jer on verno pokazuje kakav mu je ukus.
Recepti
Sok od breskve može se pripremiti kao zimnica čime mu se produžava vek trajanja. Takvi sokovi moraju da budu pasterizovani toplotnom obradom i da im se doda konzervans. Pre pripreme soka, takođe je važno da sterilišete staklene flaše u kojima ćete čuvati sok. Važno je da ih dobro zatvorite opranim i sterilizovanim poklopcem.
Pored recepata za zimnicu, na listu smo dodali i recept za sok koji nema dodatog konzervansa i šećera. Ovaj sok ima više hranjivih materija jer se konzumira sveže voće koje nije kuvano. Mana ovog pića je što nema dug vek trajanja, već se mora čuvati u frižideru gde će trajati najviše 3 dana.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Gusti sok od breskve
Tradicionalan, domaći gusti sok od breskve je veoma jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo vremena. Ovaj recept daje oko 2 l soka koji se čuva u staklenim flašama. Napomena koja ide uz ovaj recept je da se koža breskve može oljuštiti, ali i ne mora. Koža sadrži većinu bogatih hranljivih materija, pa se hranljiva vrednost soka sa i bez kore razlikuje.
Sastojci
- 1 kg oljuštenih breskvi
- 1 kašika limunske kiseline
- 200 g šećera
Priprema
- Breskve oljuštite i iscedite sok.
- Usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu.
- Pomešajte vodu sa šećerom i dodajte u šerpu. Stavite na vatru i prokuvajte.
- U vrelu vodu dodajte pire od breskve. Kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri.
- Tokom kuvanja, na površini će se formirati pena koju treba da uklonite.
- Pred kraj kuvanja u sok stavite limunsku kiselinu i dobro promešajte.
- Vrući sok sipajte u prethodno sterilisane flaše i ohladite na sobnu temperaturu.
Sok od breskve, šargarepe i jabuke
Kombinacija breskve, šargarepe i jabuke daje soku jednu veoma lepu, narandžasto-žutu boju. Ovaj gusti sok je prava bomba vitamina i veoma je ukusan. Ako je voće neprskano, ne morate da ga gulite, ali ako nije iz vaše bašte ili sertifikovano organsko, onda možete da ga ogulite da u vašem soku ne bi bilo neželjenih pesticida. Od 1,5 kg voća dobićete oko 7 l soka.
Sastojci
- 500 g breskve
- 500 g šargarepe
- 500 g jabuka
- 20 g limunske kiseline
- 5 l vode
- 400 g šećera
Priprema
- Šargarepu operite i isecite na tanke kolutove (debele oko ½ cm), dodajte u veći lonac i stavite da se kuva u 1 l ključale vode.
- Dok se šargarepa kuva, jabuke operite, oljuštite i isecite na kriške.
- Posle 5 - 10 minuta, kada šargarepa omekša dodajte jabuke i kuvajte još 15 minuta.
- Po želji oljuštite kožu breskvama i dodajte ih u jabuke i šargarepu, pa sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta.
- Voće mora da postane veoma mekano pre nego što ga izvadite i iseckate u blenderu.
- Vodu u kojoj se kuvalo voće ne bacajte, već dodajte šećer i ostatak vode i prokuvajte.
- U vrelu vodu dodajte voćni pire i kuvajte na srednjoj vatri još 10-ak minuta, umutivši penu.
- Dodajte limunsku kiselinu i dobro promešajte, a zatim napunite staklene flaše vrućim sokom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Gusti sok od breskve i kajsije
Priprema ovog soka traje oko 5 minuta i nema zagrevanja šporeta, što je veoma dobra vest u letnjim mesecima kada je ovo voće najsvežije. Svež sok je veoma zdrav i čuva sve minerale kao i sveže voće. Od navedenih sastojaka dobićete oko 1 l soka.
Sastojci
- 8 kajsija
- 4 breskve
- 2 kašike meda
- 500 ml vode
- Par kockica leda
Priprema
- Voće operite i isecite na manje komade, pa stavite u blender.
- Dodajte vodu, led i med i dobro mešajte dok se svi komadići voća ne iseckaju.
- Sok poslužite hladan, a višak čuvajte u flaši u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Ako je pravilno sterilisan pasterizovani sok može da se čuva na tamnom i suvom mestu do 12 meseci jer sadrži limunsku kiselinu koja je veoma dobar konzervans. Kada se flaša otvori, mora se upotrebiti u roku od 3 dana i čuvati u frižideru.
Sok koji ne sadrži ni limunsku kiselinu ni šećer ne može se čuvati dugo i od pripreme mora da se čuva u flaši u frižideru.
Pripremljeni sok se preporuča sipati u manje flaše od 0,7 l da bi moglo brzo da ga potrošite jednom kad otvorite flašu. Gustinu soka možete da prilagodite svom ukusu tako što ćete povećati ili smanjiti količinu šećera.
Foto: Upin / Unsplash
Ostavite odgovor