• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od breskve

Sok od breskve

Objavljeno: 13.05.2022.

  • Priprema breskve
  • Recepti
  • Gusti sok od breskve
  • Sok od breskve, šargarepe i jabuke
  • Gusti sok od breskve i kajsije
  • Upotreba u kuhinji

Za pripremu zimnice možemo da koristimo plodove koji sazrevaju u plodnim letnjim mesecima, a breskva nije iznimka. Ovog slatkog i sočnog voća leti ne možemo da se zasitimo, ali sveže breskve su i odlična namirnica za pripremu ukusne slatke zimnice. Od njih možemo raditi džemove, kompote, pekmeze, marmelade i domaćeg voćnog soka.

Sok od breskve zadržava svu aromu i boju svežeg voća i ne samo da je zdrav, već je i odličnog ukusa koji nas podseća na letnje dane. Slede saveti i recepti za pripremu soka od breskve i nešto informacija o samom voću.

Priprema breskve

Sorti breskvi ima zaista mnogo i dolaze u različitim oblicima, bojama i teksturama, a najpoznatije u našem regionu su ravne ili plosnate breskve i vinogradarske breskve. Za preradu u zimnicu je jedino važno da je plod čvrst i da se lako odvaja kožica od mesa za lakše ljuštenje.

Tokom branja breskve posebnu pažnju se treba staviti na proveru zrelosti ploda. Zrelo i sveže voće nije pogodno za dugotrajno skladištenje, ali može da traje i ostane sveže 1 - 5 nedelja. Dužina skladištenja zavisi od vremena branja, a bere se kada je 80% plodova čvrsto, aromatičano i sočno. Imajte na umu da ne sazrevaju svi plodovi u isto vreme, tako da se breskve mogu brati i više puta.

Breskve su delikatno voće i imaju tanku kožu koju je tokom branja lako oštetiti, pa se uvek beru ručno, posebno ako je breskva namenjena za preradu. Ručno branje obezbeđuje da plod stigne do potrošača u najboljem mogućem stanju, sa neoštećenom kožicom i dobrom čvrstoćom. Tokom kupovine obavezno obratite pažnju i na miris voća jer on verno pokazuje kakav mu je ukus.

Recepti

Sok od breskve može se pripremiti kao zimnica čime mu se produžava vek trajanja. Takvi sokovi moraju da budu pasterizovani toplotnom obradom i da im se doda konzervans. Pre pripreme soka, takođe je važno da sterilišete staklene flaše u kojima ćete čuvati sok. Važno je da ih dobro zatvorite opranim i sterilizovanim poklopcem.

Pored recepata za zimnicu, na listu smo dodali i recept za sok koji nema dodatog konzervansa i šećera. Ovaj sok ima više hranjivih materija jer se konzumira sveže voće koje nije kuvano. Mana ovog pića je što nema dug vek trajanja, već se mora čuvati u frižideru gde će trajati najviše 3 dana.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Gusti sok od breskve

Tradicionalan, domaći gusti sok od breskve je veoma jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo vremena. Ovaj recept daje oko 2 l soka koji se čuva u staklenim flašama. Napomena koja ide uz ovaj recept je da se koža breskve može oljuštiti, ali i ne mora. Koža sadrži većinu bogatih hranljivih materija, pa se hranljiva vrednost soka sa i bez kore razlikuje.

Sastojci

  • 1 kg oljuštenih breskvi
  • 1 kašika limunske kiseline
  • 200 g šećera

Priprema

  1. Breskve oljuštite i iscedite sok.
  2. Usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu.
  3. Pomešajte vodu sa šećerom i dodajte u šerpu. Stavite na vatru i prokuvajte.
  4. U vrelu vodu dodajte pire od breskve. Kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri.
  5. Tokom kuvanja, na površini će se formirati pena koju treba da uklonite.
  6. Pred kraj kuvanja u sok stavite limunsku kiselinu i dobro promešajte.
  7. Vrući sok sipajte u prethodno sterilisane flaše i ohladite na sobnu temperaturu.

Sok od breskve, šargarepe i jabuke

Kombinacija breskve, šargarepe i jabuke daje soku jednu veoma lepu, narandžasto-žutu boju. Ovaj gusti sok je prava bomba vitamina i veoma je ukusan. Ako je voće neprskano, ne morate da ga gulite, ali ako nije iz vaše bašte ili sertifikovano organsko, onda možete da ga ogulite da u vašem soku ne bi bilo neželjenih pesticida. Od 1,5 kg voća dobićete oko 7 l soka.

Sastojci

  • 500 g breskve
  • 500 g šargarepe
  • 500 g jabuka
  • 20 g limunske kiseline
  • 5 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Šargarepu operite i isecite na tanke kolutove (debele oko ½ cm), dodajte u veći lonac i stavite da se kuva u 1 l ključale vode.
  2. Dok se šargarepa kuva, jabuke operite, oljuštite i isecite na kriške.
  3. Posle 5 - 10 minuta, kada šargarepa omekša dodajte jabuke i kuvajte još 15 minuta.
  4. Po želji oljuštite kožu breskvama i dodajte ih u jabuke i šargarepu, pa sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta.
  5. Voće mora da postane veoma mekano pre nego što ga izvadite i iseckate u blenderu.
  6. Vodu u kojoj se kuvalo voće ne bacajte, već dodajte šećer i ostatak vode i prokuvajte.
  7. U vrelu vodu dodajte voćni pire i kuvajte na srednjoj vatri još 10-ak minuta, umutivši penu.
  8. Dodajte limunsku kiselinu i dobro promešajte, a zatim napunite staklene flaše vrućim sokom i ohladite na sobnoj temperaturi.

Gusti sok od breskve i kajsije

Priprema ovog soka traje oko 5 minuta i nema zagrevanja šporeta, što je veoma dobra vest u letnjim mesecima kada je ovo voće najsvežije. Svež sok je veoma zdrav i čuva sve minerale kao i sveže voće. Od navedenih sastojaka dobićete oko 1 l soka.

Sastojci

  • 8 kajsija
  • 4 breskve
  • 2 kašike meda
  • 500 ml vode
  • Par kockica leda

Priprema

  1. Voće operite i isecite na manje komade, pa stavite u blender.
  2. Dodajte vodu, led i med i dobro mešajte dok se svi komadići voća ne iseckaju.
  3. Sok poslužite hladan, a višak čuvajte u flaši u frižideru.

Svi recepti za zimnicu od bresaka >>

Upotreba u kuhinji

Ako je pravilno sterilisan pasterizovani sok može da se čuva na tamnom i suvom mestu do 12 meseci jer sadrži limunsku kiselinu koja je veoma dobar konzervans. Kada se flaša otvori, mora se upotrebiti u roku od 3 dana i čuvati u frižideru.

Sok koji ne sadrži ni limunsku kiselinu ni šećer ne može se čuvati dugo i od pripreme mora da se čuva u flaši u frižideru.

Pripremljeni sok se preporuča sipati u manje flaše od 0,7 l da bi moglo brzo da ga potrošite jednom kad otvorite flašu. Gustinu soka možete da prilagodite svom ukusu tako što ćete povećati ili smanjiti količinu šećera.

Foto: Upin / Unsplash

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

palenta

Palenta

Palenta je jedno od jela starih jela koje su spremale naše bake, a od davnina je važila za hranu … [više] about Palenta

limoncello - liker od limuna

Liker od limuna - limoncello

Kao i mnogi drugi likeri, liker od limuna je pun hranljivih i zdravih sastojaka i ako se koristi … [više] about Liker od limuna - limoncello

bademovo mleko

Bademovo mleko

Bademovo mleko je napitak koji se sastoji od samo dva sastojka, a u poslednje vreme je postao toliko … [više] about Bademovo mleko

žalfija

Žalfija

Žalfija je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od svojih delikatnih srodnika - bosiljka i … [više] about Žalfija

kruškovac, liker od kruške

Liker od kruške - kruškovac

Na našim predelima liker od krušaka ili kruškovac je tradicionalno piće. Čest razlog pripreme ovog … [više] about Liker od kruške - kruškovac

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR