Senf je gust začin koji svakom jelu daje određenu gor-činu, a odlično se slaže sa roštiljima i svim mesnim pečenjima . Zbog svog specifičnog i veoma aromatičnog ukusa često se koristi kao preliv za salate i tortilje. Glavni sastojak su semenke gorčice koje možete da pronađete u svakoj prodavnici. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za ovaj fenomenalan i veoma jednostavan sos.
Priprema gorušice ili slačice
Seme slačice ili gorušice se uglavnom uzgaja da bi se kasnije pripremio gusti namaz - senf. Postoje tri sorte ove biljke, ali se u našim krajevima retko gaji. Među tri sorte najpopularnija je bela slačica koja se najčešće koristi kao začin jer joj ukus nije previše gorak već je blaži, ali opet sadrži određenu dozu arome. Ispod su karakteristike semena bele i crne slačice senfa, čije se seme najčešće koristi u kuvanju.
Plodovi senfa ili gorušice različito sazrevaju. Oni plodovi koji se nalaze na dnu biljke obično se beru dok je biljka još u cvetu, dok se ljuske u kojima se nalazi seme vrlo lako pucaju, pa se plod mora ubrati u pravo vreme. Kada primetite da stabljika počinje da se suši, a sam plod poprimi zlatnožutu boju, onda je pravo vreme za berbu.
Gorušica, odnosno slačica, kupuje se kada su već osušene i spremne za upotrebu, a mogu se naći u skoro svakoj prodavnici.
Recepti
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj fantastičan sos. Priprema je veoma jednostavna i potrebno vam je samo nekoliko minuta. Začine možete da prilagodite svom ukusu, a pre pripreme dobro očistite i sterilišite tegle. Evo nekoliko recepata za sos od senfa.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sos od senfa
Ovo je osnovni recept za sos od senfa. Sa samo nekoliko sastojaka daćete svom pečenju poseban, veoma aromatičan ukus. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusima i od navedenih sastojaka dobićete otprilike 2 tegle od 370 ml.
Sastojci
- 40 ml ulja
- 40 g brašna
- 3 šolje supe od povrća
- Manja glavica luka
- So
- Biber
- 1/2 kašike senfa
Priprema
- Luk očistite i iseckajte na manje komade.
- U dubokom tiganju zagrejte ulje na laganoj vatri.
- Dodajte brašno i pržite ga uz mešanje.
- Kada brašno porumeni, postepeno dodajte supu i neprestano mešajte da se sastojci sjedine.
- Posolite i pobiberite sos.
- Dodajte iseckani crni luk i senf i sve promešajte.
- Nastavite da kuvate na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
- Sos sipajte u prethodno sterilisane tegle i čuvajte u frižideru ili poslužite toplo.
Sos od senfa bez kuvanja
Ovaj sos odlično ide uz meso sa roštilja. Njegov slatko-gorak ukus daće vašem mesu posebnu aromu. Priprema je veoma jednostavna i bez kuvanja! Za samo 10 minuta iznenadite svoju porodicu veoma ukusnim i aromatičnim sosom. Začine i količinu sastojaka možete da prilagodite svojim potrebama i ukusu. Takođe možete da dodate i začine poput origana ili belog luka u granulama. Dobićete otprilike jednu teglu od 300 ml.
Sastojci
- 125 ml senfa
- 100 ml meda
- 3 kašike smeđeg šećera
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašika blago-slatkog kečapa
- 1 kašika Vorčester sosa (možete ga zameniti i soja sosom)
- 1 kašičica luka u granulama
- 1/4 kašičice bibera
Priprema
- Dodajte sve gore navedene sastojke u dublju činiju.
- Sve dobro izmešajte dok se sastojci ne sjedine i smeša ne postane jednolična.
- Povećajte neke sastojke po potrebi - ako želite slatkiji ukus stavite više meda, ako želite ljutiju aromu onda senfa ili ako ste ljubitelj kiselih soseva, dodajte još sirćeta.
- Dobro izmešani sos sipajte u prethodno sterilisane tegle i čuvajte u frižideru.
- Ako planirate da ga konzumirate istog dana, ostavite da odstoji najmanje 60 minuta da bi se usavršila njegova kompaktnost.
Sos od senfa sa medom
Ovaj sos se najčešće koristi kao preliv za salate, ali odlično ide uz sve vrste pečenja mesa, a možete da ga pripremite za samo 10 minuta. Njegov slatko-kiseli ukus će vas sigurno oduševiti. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusu. Tokom pripreme možete da dodate i druge začine poput belog luka u granulama, origana, bibera ili limunovog soka. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike jednu teglu od 300 ml.
Sastojci
- 100 ml meda
- 100 ml senfa
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašičica krupne soli
- 40 ml maslinovog ulja
Priprema
- U dublju činiju dodajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Sve mešajte dok smeša ne postane jednolična i kompaktna.
- Ako želite da preovlada određeni ukus, poput slatkog - dodajte još meda.
- Nakon što ste dobro promešali sastojke, postepeno dodajte maslinovo ulje.
- Pokrijte folijom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena pre upotrebe ili čuvajte u teglama u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Sos od senfa je najbolje čuvati u prethodno sterilizovanim teglama, a možete ga koristiti odmah ili čuvati u frižideru do 2 nedelje. Postoje recepti u kojima se koriste mlečni proizvodi, ali tada mu je vek trajanja mnogo kraći.
Sos od senfa možete da koristite na nekoliko načina. Najčešće se kombinuje sa pečenjem ili roštiljem jer je ukus sosa savršen za bilo koju vrstu mesa. Osim za pečenje mesa, sos možete da koristite i kao preliv za salate ili tortilje, kao namaz ili uz grickalice, u zavisnosti od gustine. Možete ga kombinovati sa pire krompirom ili pirinčem, a pored mesnih pečenja odlično se slaže i sa ribljim jelima poput tunjevine na žaru ili druge ribe.
Foto: Engin Akyurt / Pixabay
Ostavite odgovor