Tofu je namirnica koje se pravi zgrušavanjem proteina u sojinom mleku. Često se naziva sirom jer se proizvodi na sličan način, ali se ovde umesto mleka za pripremu koristi soja koja je glavna namirnica. Takođe je omiljeni proizvod vegana i vegetarijanaca koji ga koriste kao zamenu za meso. Sa svojim neodređenim ukusom, savršen je kombinovan sa začinima, pa se tako dobijaju mnoga ukusna jela.
Zemlja porekla je Kina, gde je poznata hiljadama godina. Danas se pravi dodavanjem nigarijuma ili magnezijum hlorida u sojino mleko, čime se koaguliše. Međutim, u kuhinji se u pripremi domaćeg tofua koriste jednostavniji sastojci poput alkoholnog sirćeta i limunovog soka.
Priprema soje
Kada birate sortu za proizvodnju tofua, važno je znati da ako planirate da ga posadite u sopstvenoj bašti, morate da odaberete veoma rane do srednje rane sorte koje uspevaju u našim krajevima. Za preradu i pripremu najpre sojinog mleka koristite sorte soje Kaja, Iva i Ika.
Ako ste mali deo bašte zasejali sojom, najlakše je da je oberete ručno kao što berete običan pasulj. Držite stabljiku rukom dok berete mahune sa biljke. Većina ljudi bere soju tako da pre nego što se mahune prezre, odseku stabljiku u blizini korena ili otrgnu biljku iz korena i suše je na suncu još 8 - 10 dana. Važno je samo da berete pre nego što se mahune prezreju, jer se tada otvaraju i otpadaju, a samim tim se gubi i prinos. Tokom sušenja morate da vodite računa da se soja ne pokvasi i da ne dođe u kontakt sa vlagom.
Nakon što se pasulj osuši na suncu, seme soje treba otvoriti i izvaditi i čuvati na suvom i tamnom mestu. Važno je da zrno ne dođe u kontakt sa vlagom, jer tada može da uplesni i izgubi kvalitet i pokvari se pa nije pogodna za potrošnju.
Soju možete da kupite i u prodavnicama ili specijalizovanim prodavnicama, nakon čega ćete prvo morati da napravite sojino mleko, a zatim i tofu. Takođe postoji mogućnost da odmah kupite sojino mleko, takođe u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.
Recepti
Postoji nekoliko sastojaka koje možete da koristite tokom pripreme tofua, a svaki od njih sigurno imate u svom domaćinstvu. Jedan od njih je alkoholno sirće, dok je drugi limunov sok. Tofu se proizvodi koristeći nigarijum ili magnezijum hlorid. Ovaj sastojak morate da kupite u specijalizovanim prodavnicama, tako da je najbolje koristiti sastojke koji su dostupniji i lakši za pripremu.
Metod pripreme sojinog mleka podrazumeva namakanje sojinog zrna u vodi preko noći, nakon čega se zrna ocede iz vode i skine spoljašnja opna. Soja se zatim stavi u blender i doda se voda i sve se pomeša. Dobijeno mleko se cedi kroz gazu da bi se uklonili veći komadi soje koji su ostali nakon mešanja. Dobijeno mleko se zatim zagreva do ključanja i pena nastala na vrhu posude se uklanja. Mleko se kuva oko 20 minuta i povremeno meša. Kada se mleko ohladi, može se dalje koristiti za pripremu tofua.
Upotreba prirodnih sastojaka daće mu poseban ukus, ali ćete dobiti i mekšu verziju tofua za razliku od one koja se može kupiti u prodavnici.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Tofu od alkoholnog sirćeta
Tofu možete da napravite koristeći sastojak koji svako ima kod kuće - alkoholno sirće, jeftinu i široko rasprostranjenu namirnicu koja može da se kupi u prodavnicama. Prednost upotrebe alkoholnog sirćeta je u tome što sa njim možete da napravite tofu u roku od jednog dana. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 250 g tofua.
Sastojci
- 2 l sojinog mleka
- 1 dcl alkoholnog sirćeta
- 1 dcl tople vode
Priprema
- Stavite sojino mleko u činiju i kuvajte na šporetu na laganoj vatri.
- Pre nego što sojino mleko provri, sklonite ga sa šporeta i sipajte alkoholno sirće i mutite 2 - 3 minuta.
- Ostavite tečnost da odstoji 15 - 20 minuta.
- Nakon što se tečnost slegne u drugu posudu, stavite gazu na dno, ali držite ivice van posude da vise sa spoljašnje strane.
- Sipajte već pripremljenu tečnost koja je ostala u posudi. Neka sve odstoji 5 - 6 sati zajedno sa gazom na dnu posude.
- Ako imate neki teži predmet, kao što je tanjir, stavite ga u činiju nakon što sipate tečnost da bi se sir bolje ocedio. On će da pritisne sir koji će se formirati u tečnosti.
- Kada prođe predviđeno vreme, izvadite gazu iz vode zajedno sa tofuom koji se sada formisao gazi.
- Izvadite tofu iz gaze i stavite u činiju i prelijte vodom da ga potpuno prekrije.
- Pokrijte posudu poklopcem i čuvajte u frižideru.
Tofu od limunovog soka
Limunov sok je jedan od sastojaka koje mogu poslužiti umesto magnezijum hlorida. Trebaće vam nekoliko dana da napravite tofu, ali imaćete prirodnu hranu koju ćete i dalje moći da koristite u pripremi jela. Navedena količina sastojaka je dovoljna za 125 g tofua.
Sastojci
- 1 l sojinog mleka
- 2 limuna (ceđeni sok od limuna)
Priprema
- Prepolovite limun i iscedite sok kroz cediljku ili gazu da biste uklonili velike delove koji su ostali od ceđenja.
- U činiju stavite limunov sok i u njega sipajte sojino mleko. Ne mešajte smešu već samo dodajte jednu tečnost u drugu. Ostavite posudu da odstoji na toplom mestu.
- Posle 3 - 5 dana primetićete da se surutka izdvojila na površinu. Zatim procedite sadržaj posude kroz gazu ili cediljku. Proceđena mešavina koju dobijete je tofu.
- Izvadite tofu iz gaze, spremite u plastičnu posudu i prelijte vodom da bude potpuno potopljen. Zatvorite poklopcem i stavite u frižider.
Tofu od nigarijuma
Ako i dalje želite tvrđu verziju tofua, moraćete da koristite nigarijum ili magnezijum hlorid. Magnezijum hlorid možete da nabavite u specijalizovanim prodavnicama i sa njim ćete morati da rukujete pažljivije nego sa alkoholnim sirćetom ili limunovim sokom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 250 g tofua.
Sastojci
- 2 l mleka
- 1,5 kašičice nigarijuma ili magnezijum hlorida
- 0,5 dcl vode
Priprema
- Stavite nigarijum u činiju i dodajte vodu i sve pomešajte.
- U drugu posudu stavite sojino mleko i stavite na šporet na tihu vatru i pustite da provri, ali ne da proključa.
- Sklonite posudu sa šporeta i ostavite sojino mleko da odstoji 2 minuta.
- Dodajte nigarijum pomešan sa vodom u sojino mleko. Dobro promešajte da se tečnosti sjedine. Primetićete da se koagulacija i formiranje surutke već javljaju u ovoj fazi.
- Pokrijte posudu i ostavite smešu da odstoji 15 minuta tokom kojih će se formisati tofu koji će pasti na dno tiganja.
- Nakon 15 minuta otvorite posudu i kašikom pokupite surutku koja se stvorila.
- Sa dna posude stavite zgrušani tofu koji se stvorio u gazu ili u cediljku, a ako koristite gazu, stavite je na tanjir i preklopite, a na vrh stavite težak predmet da se ocedi višak tečnost iz sira.
- Ako koristite cediljku, stavite tanjir u cediljku da se tofu što bolje ocedi. Ostavite ga da se cedi 15 minuta.
- Posle 15 minuta sklanite tanjir i odmotajte gazu ili izvadite tofu iz cediljke i stavite u plastičnu posudu.
- Sipajte vodu u činiju tako što ćete natopiti ceo tofu. Pokrijte posudu i čuvajte u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Tofu se često koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani, ali ga konzumiraju svi koji žele lakšu i jednostavniju ishranu. Nije prikladno konzumirati ga samog jer nije ukusan.
Tofu se najčešće priprema mariniranjem uz dodatak soja sosa, dimljene paprike i ačeta balzamika. Sve sastojke možete da kupite u specijalizovanim prodavnicama ili na odeljenjima zdrave hrane. Tako marinirani tofu može da se prži na kokosovom ulju i jede uz hleb ili tost. Kada se marinira sa začinima ili u sosovima iz kojih upija arome tofu može biti bilo kog ukusa.
Takođe može da se koristiti za pravljenje pudinga tako što ćete ga pomešati sa bananom, kakaom i javorovim sirupom i poslužiti kao desert. Kupljeni tofu se često dodaje u miso supe ili supe od povrća. Tokom pripreme supe, tofu se iseče na kockice i stavi u supu. Prvo će potonuti, ali će nabubriti i isplivati na površinu dok stoji u supi. Nakon dodavanja tofua, supa mora da se kuva još nekoliko minuta.
Tofu treba čuvati u frižideru u plastičnoj ili staklenoj posudi sa poklopcem. Obavezno sipajte vode tako da tofu bude potpuno prekriven tečnošću. Posle nekoliko dana vodu treba izliti i sipati novu. Ovako može da vam potraje i do nedelju dana nakon pripreme.
Tofu možete da držite i van frižidera tokom konzumiranja, ali ga nikada ne ostavljajte dugo na toplom mestu da se ne bi pokvario.
Foto: Polina Tankilevitch / Pexels
Ostavite odgovor