• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
orahovac - liker od oraha

Orahovac - liker od oraha

Objavljeno: 10.02.2022.

 

  • Priprema oraha
  • Recepti
  • Domaći orahovac
  • Orahovac bez šećera
  • Upotreba u kuhinji

Orahovac ili liker od oraha je poznato alkoholno piće koje se često priprema u sopstvenoj kuhinji. Poznat je po mnogim blagodetima, a služila je i kao lek drevnim civilizacijama. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata po kojima možete napraviti ovaj ukusni liker, liker od oraha na tradicionalan način i recept za orahovac bez šećera.

Priprema oraha

Postoji više od 20 vrsta oraha koje su se razvile tokom njenog višegodišnjeg uzgoja. Često se gaji u baštama, pa je dobro znati kakva je. Nisu sve vrste oraha dobre za pravljenje oraha, pa imajte na umu da izaberete onu pravu. Berba nije tako česta, najčešće plodovi sami opadaju sa stabala tokom zrenja, između septembra i novembra, a najčešće u oktobru.

Orasi koje kupujemo u prodavnicama su najčešće uvozni iz dalekih zemalja, ali najbolje je izabrati potpuno domaće, iako često mogu da budu skupi. Zbog nestašice oraha u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanog otkupa i poskupljenja, ali svakako je preporučljivo kupovati ih iz poznatih i domaćih izvora i na pijacama.

Recepti

Orase od kojih se prave likeri treba brati početkom juna ili jula i tada ga pripremati, jer je onda najpovoljniji i njegovi sastojci će se tada najbolje kombinovati sa alkoholom. Likeru možete dodati mnogo začina, koji će doprineti i ukusu ovog pića.

Odličnu aromu i ukus dobićete ako u liker dodate crno vino, koje će poboljšati ukus i učiniti ovo piće još ukusnijim. A zanimljivo je da se liker može napraviti i od ekstrakta oraha, koji se koristi u mnogim kolačima i mešavinama za poboljšanje ukusa.

Postoji mnogo recepata, ali nisu svi podjednako dobri, pa je najbolje potražiti neke bolje, prirodnije i kreativnije načine pravljenja ovog pića. U nastavku ćete naći tri recepta za pravljenje najboljeg orahovca.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • sterilizacija tegli

Domaći orahovac

Tradicionalna receptura sastoji se od svega nekoliko bitnih sastojaka bez kojih se ovaj liker ne bi mogao napraviti. Tako su ga najčešće spremali naši preci, a prepoznaćete koji vam ukusi još nedostaju i šta treba da dodate. Po ovom receptu dobićete 3 l likera od oraha.

Sastojci

  • 18 mladih zelenih oraha
  • 1 kg šećera ili meda
  • 2 l domaće rakije

Priprema

  1. Operite orahe, isecite ih na pola ili čak na četiri dela.
  2. U veliku šerpu ili plastičnu kantu poređajte red oraha i pospite polovinom šećera.
  3. Po želji dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vaniliju i zrna kafe i druge sastojke koji vam se sviđaju.
  4. Na kraju sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
  5. Držite kantu ili šerpu na suncu 40 dana, ali je svaki dan malo promešajte da se sastojci što bolje sjedine.
  6. Posle 40 dana, procedite smešu kroz gazu.
  7. Dobijeni liker sipajte u staklene flaše i držite na tamnom i hladnom mestu.

Orahovac bez šećera

Bez šećera, prirodan i potpuno zdrav, ovaj liker postaće jedno od najukusnijih osvežavajućih pića. Sledeći proces će vam dati 1 l domaćeg likera od oraha.

Sastojci

  • 12 mladih, zelenih oraha
  • 4 karanfilića
  • 1 limun
  • 1 l domaće rakije ili votke

Priprema

  1. Operite orahe, ako su sitni, isecite ih, a ako su veći, prepolovite.
  2. Operite limun, isecite na kriške.
  3. Orasima i limunu po želji dodajte malo meda, oraha i domaće rakije i dobro promešajte da se šećer što bolje rastopi.
  4. Dobro zatvorite flašu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan malo protresite, ali ne otvarajte.
  5. Posle 40 dana liker procedite kroz gazu, sipajte u flašu i držati na tamnom i hladnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od oraha >>

Upotreba u kuhinji

Za čuvanje oraha važno je da se ne nalazi na vlažnom mestu koje može dovesti do buđi i propadanja. Najbolje ih je držati na hladnom mestu i za njih nije potrebna posebna nega, pogotovo ako su u ljusci, ali ako su očišćeni onda ih dobro zatvorite u posudu gde nisu izloženi stalnom vazduhu. Mogu da stoje veoma dugo, ali obavezno proverite da li postoje promene u boji, ukusu ili obliku pre upotrebe da biste bili sigurni da nema kvarenja.

Orahovac se čuva na hladnom i tamnom mestu nakon što neko vreme provede na suncu. Zbog alkohola koji sadrži, nema poseban vek trajanja, ali bi ga nakon otvaranja bilo dobro držati u frižideru i svakako zatvoriti boce u kojima se nalazi.

Generalno, likeri se koriste za mnoge druge stvari osim za piće. Može se mešati u druga pića, koristiti kao sastojak kremama, namazima i sličnim proizvodima za negu tela i lica. Pomaže u mnogim stvarima koje se odnose na negu kože. Osim toga, često se koristi u pravljenju kolača, ali i kao sastojak mnogih modernih jela.

Foto: Pixabay

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR