Ako volite da iznenadite svoje najmilije drugačijim ručkom ili večerom, sos od tikvica je pravi izbor. Ovaj sos će vašem pečenju dati drugačiji ukus i aromu. Pored pečenja, sos se odlično slaže sa testeninom ili pirinčem.
Tikvice su jedna od povrtarskih kultura koje uvek možete pronaći na policama prodavnica. Od njih se pripremaju razna jela jer je njihov ukus veoma blag i dobro se slaže sa raznim namirnicama i začinima. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za ovaj ukusni sos od tikvica.
Priprema tikvica
Kada pripremate sos od tikvica, možete da koristite bilo koju sortu tikvica. Sve su odlične za ovu svrhu. Tikvice se uvek beru ručno kako se plodovi ne bi oštetili i izgubili na kvalitetu. Berba počinje kada plod dostigne punu zrelost, o čemu se sudi po boji tikvica. Tikvice se mogu sakupljati male, kada je njihova veličina samo 10 cm ili više. Obično se beru kada dostignu srednju veličinu.
Tokom kupovine ovog povrća obratite pažnju na izgled ploda. Izaberite one koje izgledaju zdravo i zadovoljavajuće. Izbegavajte one koje sadrže oštećenja, braon mrlje i one koje su previše meke na dodir. Idealno bi bilo kupiti tikvice na pijaci ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusni sos. Količinu sastojaka možete da prilagodite svojim potrebama kao i same začine. Pre nego što pripremite ovaj ukusni i vrlo jednostavan sos, dobro očistite i sterilišite tegle. Ako tokom pripreme koristite mlečne proizvode, imajte na umu da takav sos ne možete dugo čuvati. Ispod su tri recepta koji će vaše jelo učiniti aromatičnijim.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sos od tikvica
U ovom receptu se ne koriste mlečni proizvodi, iako možete da dodate pavlaku za kuvanje ili pavlaku, što će svakako da obogati ukus samog sosa, ali ga tada ne možete čuvati duže od 2 - 3 dana. Začine možete da prilagodite svom ukusu. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike količinu sosa za četvoročlanu porodicu.
Sastojci
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 2 tikvice srednje veličine
- Malo maslinovog ulja (2 supene kašike)
- So
- Biber (opciono)
Priprema
- Luk i beli luk oljuštite i iseckajte na sitne kockice.
- U dublji tiganj ili šerpu dodajte seckani crni luk i maslinovo ulje i dinstajte na laganoj vatri.
- Kada luk malo potamni dodajte beli luk. Pirjajte na laganoj vatri, povremeno mešajući.
- Tikvice dobro operite i isecite na manje komade.
- Dodajte ih u tiganj zajedno sa lukom i belim lukom. Sve dobro izmešajte. Možete dodati još maslinovog ulja, ali nije neophodno.
- Pokrijte tiganj i ostavite povrće da se kuva do 5 minuta da se iscedi tečnost.
- Sve dobro izmešajte i kuvajte bez poklopca oko 20 minuta.
- Posolite i pobiberite.
- Ako mislite da je sos suviše redak, pojačajte vatru i kuvajte još 5 minuta, povremeno mešajući.
- Vrući sos sipajte u prethodno sterilisane tegle.
- Čvrsto ih zatvorite i okrenite na poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da stvorite vakum koji omogućava duže skladištenje. Čuvajte u frižideru.
Sos od tikvica i paradajza
Ako više volite blago kiselkaste sosove, ovo je recept za vas. Ovaj sos odlično ide uz testeninu, pirinač ili pire od bilo kog povrća. Začine možete da prilagodite svom ukusu, možete dodati i neke druge poput peršuna, bosiljka, origana ili čili papričice. Od ovih sastojaka dobićete otprilike 4 - 5 tegli od 300 ml.
Sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 8 paradajza srednje veličine
- 2 crvena luka
- 4 čena belog luka
- Maslinovo ulje (2 - 3 kašike)
- So
- Biber
Priprema
- Oljuštite luk i beli luk i isecite na male komade.
- U dublji tiganj ili šerpu dodajte maslinovo ulje i seckani crni luk. Pirjajte na laganoj vatri, povremeno mešajući.
- Kada luk malo promeni boju, dodajte beli luk. Sve dobro izmešajte.
- Tikvice dobro operite i isecite na trake ili manje komade.
- Dodajte ih u tiganj i prodinstajte zajedno sa lukom i belim lukom. Povremeno mešajte povrće.
- Paradajz dobro operite i iseckajte na željene komade.
- Kada tikvice omekšaju, dodajte paradajz u tiganj. Možete dodati još malo maslinovog ulja.
- Sve dobro promešajte i dinstajte oko 10 minuta.
- Pokrijte tiganj i kuvajte povrće još 10 minuta.
- Skinite poklopac sa tiganja i nastavite da kuvate još 20 minuta, povremeno mešajući.
- Posolite i pobiberite.
- Ako vam je sos prekuhan, možete dodati kašičicu šećera.
- Vrući sos sipajte u prethodno sterilisane tegle.
- Čvrsto ih zatvorite i okrenite na poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da stvorite vakum. Čuvajte u frižideru.
Sos od tikvica i šargarepe
Kombinacija tikvice i šargarepe je izuzetno zdrava i sigurno će obogatiti vaše jelo ukusima. Ovaj sos možete da pripremite sa samo nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Začine možete da prilagodite svom ukusu. Od navedenih sastojaka dobićete približno 4 tegle od 300 ml.
Sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 - 3 srednje šargarepe
- 1 veći ili 2 manja crvena luka
- 1/2 l povrtnog temeljca
- Malo maslinovog ulja (2-3 kašike)
- 1 kašika brašna
- 1 dcl suvog belog vina
- So
- Biber
Priprema
- Šargarepu oljuštite i kuvajte dok ne omekša.
- Tikvice dobro operite i isecite na trakice ili manje komade.
- Očistite luk i isecite ga na željenu veličinu. Možete da dodate i beli luk, on će vašem sosu dati dodatni ukus.
- U dubokom tiganju, na laganoj vatri, prodinstajte luk na maslinovom ulju. Povremeno mešajte.
- Kada primetite promenu boje seckanog luka, dodajte mu tikvice. Sve dobro promešajte i nastavite da kuvate povrće na laganoj vatri.
- Omekšanu šargarepu isecite na trakice i dodajte je u tiganj. Sve dobro izmešajte. Možete dodati još maslinovog ulja.
- Kada povrće poprimi blago zlatnu boju, dodajte kašiku brašna i sve dobro promešajte.
- Dodajte belo vino i mešajte dok alkohol ne ispari.
- Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem i nastavite da kuvate na laganoj vatri uz povremeno mešanje.
- Kuvajte sos na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Dodajte začine po želji.
- Vrući sos sipajte u prethodno sterilisane tegle.
- Čvrsto ih zatvorite i okrenite na poklopac da stvorite vakuum. Čuvajte u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Čuvajte sos od tikvica u prethodno opranim i sterilizovanim teglama u frižideru. Ako ste koristili mlečne proizvode, koji se odlično slažu sa tikvicama, potrošite sos za 2 - 3 dana. Ako ste sos pripremili prema gore navedenim receptima, sos možete čuvati do 2 nedelje.
Sos od tikvica se može poslužiti uz razne vrste pečenja od mesa ili uz popečke. Testeninu možete poslužiti sa ovim veoma ukusnim sosom ili, ako više volite, varijantom od pirinča. Odlično se slaže sa raznim namirnicama, pa se može koristiti i kao sos uz razne grickalice.
Foto: Manfred Richter / Pixabay
Ostavite odgovor