• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
domaća vegeta

Vegeta

Objavljeno: 21.10.2021.

 

  • Priprema povrća
  • Recepti
  • Sušena domaća vegeta
  • Vegeta sa kurkumom
  • Vegeta bez sušenja
  • Upotreba u kuhinji

Vegeta je mešavina začina koja se koristi kao prilog i dodatak svim jelima. Lako može da se napravi i kod kuće, a sastojci koji se koriste u pripremi ima skoro svako domaćinstvo ili se može kupiti u prodavnicama. Ova mešavina začuna poboljšava ukus hrane, ali ponekad kod kupovnih vegeta veštački sastojci mogu da pokvare izvorni ili prirodni ukus hrane, stoga preporučamo pripremu sopstvene domaće vegete.

Ukoliko želite da znate kojim sastojcima začinjavate svoje supe i druge čorbe, preporučamo da sami napravite ovaj ukusni začin, koji ima nekoliko verzija, u zavisnosti od toga da li sastojke sušite ili ih čuvate samo narendane u teglama. Da bi u kuhinji u svakom momentu imali svež i prirodan začin, dovoljno je da nabavite nekoliko šargarepe, celera i peršuna i spremni ste za pripremu domaće vegete.

Priprema povrća

Danas se gaji mnogo vrsta šargarepe, pa je veoma važno da tokom pripreme domaće vegete odaberete onu koja odgovara načinu toplotne obrade da ne bi izgubila svoja nutritivna svojstva, ali i neophodan ukus. Važno je da šargarepa nema previše drvenast koren i da se može lagano narendati. Pogodne sorte koje se preporučuju su Amsterdam i Samson.

Tokom odabira peršuna za domaću vegetu, najbolji je onaj sa ravnim listovima jer ima jaču aromu koja i posle obrade ostaje postojana. Za razliku od peršunovog kovrdžavog lišća, peršunovo plosko lišće ima jaču aromu i bolje je za pripremanje domaće vegete.

Celer koji se koristi u pripremi domaće vegete je isključivo beli celer i njegov koren.

Ako ste u mogućnosti, vrlo lako možete uzgajati šargarepu, peršun i celer u svojoj bašti. Prve plodove ovog povrća moći ćete da uberete početkom jeseni, pogotovo ako ih posadite u proleće ili najkasnije u leto. Možete ubrati šargarepu i celer kada primetite da su listovi dovoljno razvijeni. Berite ih pre nego što primetite da se lišće iznad zemlje počinje sušiti. Peršun je važno brati kada lišće izgleda sveže i postane tamnozelene boje. Ne koristite peršun koji je počeo da se suši ili onaj za koji vidite da nije svež.

Ako kupujete povrće, uverite se da je koren šargarepe čvrst i da ima izraženu narandžastu boju, što znači da sadrži više karotena. Ne kupujte šargarepu koja nije cela, jer je proces truljenja već počeo i šargarepa je izgubila svoju slatkoću koja je potrebna za savršen ukus vegete.

Recepti

Domaću vegetu možemo da pripremamo na dva načina. Prvi metod uključuje seckanje povrća i sušenje u rerni, dok je drugi metod mokra, rendana verzija povrća.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • kondicioniranje hrane
  • sterilizacija tegli

Sušena domaća vegeta

Tradicionalni način pripreme sušene vegete kakvu dodajemo tokom kuvanja uključuje seckanje povrća na kriške i sušenje u rerni. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za 150 g domaće vegete.

Sastojci

  • 100 g šargarepe
  • 100 g korena celera
  • 1 luk
  • 100 g peršunovog lišća
  • 70 g krupne soli

Priprema

  1. Ogulite šargarepu i celer i naseckajte ih na sitne komadiće.
  2. Peršunovo lišće operite i isecite što sitnije.
  3. Luk ogulite i isecite na male komade.
  4. Sve prethodno očišćene, oprane i isečene sastojke stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u rernu na 50 - 70°C (u zavisnosti od minimalne temperature vaše rerne) na 5 sati.
  5. Izvadite sastojke iz rerne, stavite ih u činiju i posolite. Probajte i po potrebi dodajte još soli.
  6. Domaću vegetu spremite u teglame i dobro zatvorite.

Vegeta sa kurkumom

Ako želite da vaša domaća vegeta ima malo drugačiji ukus i boju, dodajte kurkumu i videćete da ćete kako ćete sa ovim začinom promeniti način na koji pripremate svakodnevna jela. Količina sastojaka u receptu pogodna je za 150 g domaće vegete.

Sastojci

  • 150 g šargarepe
  • 50 g komorača
  • 150 g korena celera
  • 1 luk
  • 90 g krupne morske soli
  • kurkuma po želji
  • 20 g listova peršuna

Priprema

  1. Luk oljuštite i iscedite sok.
  2. Luk i komorač isecite na manje kocke.
  3. Peršunovo lišće operite i iseckajte što sitnije.
  4. Sve poređajte na tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u rernu na 70°C na 5 sati.
  5. Kada se sve osuši, prebacite u činiju i umešajte so i kurkumu.
  6. Spremite u teglu i dobro zatvorite.

Vegeta bez sušenja

Osim suve verzije vegete, moguće je pripremiti i mokru verziju koja se ne suši, a za pripremu je potrebno vveoma malo vremena. Količina sastojaka u receptu pogodna je za 5 tegli od 750 ml.

Sastojci

  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg paradajza
  • 1 kg luka
  • 250 g korena i lišća celera
  • 250 g korena i lišća peršuna
  • 250 g paprike
  • 250 g kelja
  • 1 kg soli

Priprema

  1. Ogulite šargarepu, koren peršuna, koren celera i luk i narendajte.
  2. Operite paradajz, lišće peršuna i celera, papriku i kelj i isecite ih na što sitnije komade.
  3. Sve zajedno stavite u činiju, posolite i dobro promešajte.
  4. Ostavite da stoji 24 sata i povremeno promešajte.
  5. Sadržaj rasporedite u tegle, posolite (opciono) i dobro zatvorite.

Svi recepti za zimnicu od celera, peršuna i šargarepe!

Upotreba u kuhinji

Umesto kupovanja vegeteove godine napravite domaću vegetu. Dodaje se u supe ili čorbe tokom pripreme da poboljša ukus i da jelo bude ukusnije. Može poslužiti i kao začin za različite vrste mesa pre termičke obrade. Na našim predelima najčešće se koristi za začinjavanje domaćih supa.

Domaću vegetu treba čuvati u zatvorenoj tegli i možete je koristiti do 6 meseci nakon pripreme. Važno je samo da je tegla dobro hermetički zatvorena da se ne bi izgubio miris i ukus sušenog povrća koje ste pripremili.

Tegle se mogu čuvati u kuhinjskom elementu, kao i kupovnu vegetz, a jedino je važno da se ne čuva na vlažnom mestu, jer to može dovesti do grudanja začina i gubitka arome.

Ako ste pripremili mokru vegetu, važno je da je držite na suvom i tamnom mestu u ostavi jer so služi kao konzervans da se ne pokvari. Ali nakon prvog otvaranja potrebno ju je čuvatiu frižideru da bi sprečili kvarenje.

Foto: RitaE / Pixabay

Zimnica od mešanog povrća

ajvar

Ajvar

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski … [više] about Ajvar

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

malidžano

Malidžano - namaz od patlidžana

Patlidžan je biljka kojoj se često ne poklanja dovoljno pažnje, ali je zapravo odličan i postoji mnogo načina na koje može da se pretvori u ukusan … [više] about Malidžano - namaz od patlidžana

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

domaća vegeta

Vegeta

Vegeta je mešavina začina koja se koristi kao prilog i dodatak svim jelima. Lako može da se napravi i kod kuće, a sastojci koji se koriste u pripremi ima skoro … [više] about Vegeta

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR