Vegeta je mešavina začina koja se koristi kao prilog i dodatak svim jelima. Lako može da se napravi i kod kuće, a sastojci koji se koriste u pripremi ima skoro svako domaćinstvo ili se može kupiti u prodavnicama. Ova mešavina začuna poboljšava ukus hrane, ali ponekad kod kupovnih vegeta veštački sastojci mogu da pokvare izvorni ili prirodni ukus hrane, stoga preporučamo pripremu sopstvene domaće vegete.
Ukoliko želite da znate kojim sastojcima začinjavate svoje supe i druge čorbe, preporučamo da sami napravite ovaj ukusni začin, koji ima nekoliko verzija, u zavisnosti od toga da li sastojke sušite ili ih čuvate samo narendane u teglama. Da bi u kuhinji u svakom momentu imali svež i prirodan začin, dovoljno je da nabavite nekoliko šargarepe, celera i peršuna i spremni ste za pripremu domaće vegete.
Priprema povrća
Danas se gaji mnogo vrsta šargarepe, pa je veoma važno da tokom pripreme domaće vegete odaberete onu koja odgovara načinu toplotne obrade da ne bi izgubila svoja nutritivna svojstva, ali i neophodan ukus. Važno je da šargarepa nema previše drvenast koren i da se može lagano narendati. Pogodne sorte koje se preporučuju su Amsterdam i Samson.
Tokom odabira peršuna za domaću vegetu, najbolji je onaj sa ravnim listovima jer ima jaču aromu koja i posle obrade ostaje postojana. Za razliku od peršunovog kovrdžavog lišća, peršunovo plosko lišće ima jaču aromu i bolje je za pripremanje domaće vegete.
Celer koji se koristi u pripremi domaće vegete je isključivo beli celer i njegov koren.
Ako ste u mogućnosti, vrlo lako možete uzgajati šargarepu, peršun i celer u svojoj bašti. Prve plodove ovog povrća moći ćete da uberete početkom jeseni, pogotovo ako ih posadite u proleće ili najkasnije u leto. Možete ubrati šargarepu i celer kada primetite da su listovi dovoljno razvijeni. Berite ih pre nego što primetite da se lišće iznad zemlje počinje sušiti. Peršun je važno brati kada lišće izgleda sveže i postane tamnozelene boje. Ne koristite peršun koji je počeo da se suši ili onaj za koji vidite da nije svež.
Ako kupujete povrće, uverite se da je koren šargarepe čvrst i da ima izraženu narandžastu boju, što znači da sadrži više karotena. Ne kupujte šargarepu koja nije cela, jer je proces truljenja već počeo i šargarepa je izgubila svoju slatkoću koja je potrebna za savršen ukus vegete.
Recepti
Domaću vegetu možemo da pripremamo na dva načina. Prvi metod uključuje seckanje povrća i sušenje u rerni, dok je drugi metod mokra, rendana verzija povrća.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sušena domaća vegeta
Tradicionalni način pripreme sušene vegete kakvu dodajemo tokom kuvanja uključuje seckanje povrća na kriške i sušenje u rerni. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za 150 g domaće vegete.
Sastojci
- 100 g šargarepe
- 100 g korena celera
- 1 luk
- 100 g peršunovog lišća
- 70 g krupne soli
Priprema
- Ogulite šargarepu i celer i naseckajte ih na sitne komadiće.
- Peršunovo lišće operite i isecite što sitnije.
- Luk ogulite i isecite na male komade.
- Sve prethodno očišćene, oprane i isečene sastojke stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u rernu na 50 - 70°C (u zavisnosti od minimalne temperature vaše rerne) na 5 sati.
- Izvadite sastojke iz rerne, stavite ih u činiju i posolite. Probajte i po potrebi dodajte još soli.
- Domaću vegetu spremite u teglame i dobro zatvorite.
Vegeta sa kurkumom
Ako želite da vaša domaća vegeta ima malo drugačiji ukus i boju, dodajte kurkumu i videćete da ćete kako ćete sa ovim začinom promeniti način na koji pripremate svakodnevna jela. Količina sastojaka u receptu pogodna je za 150 g domaće vegete.
Sastojci
- 150 g šargarepe
- 50 g komorača
- 150 g korena celera
- 1 luk
- 90 g krupne morske soli
- kurkuma po želji
- 20 g listova peršuna
Priprema
- Luk oljuštite i iscedite sok.
- Luk i komorač isecite na manje kocke.
- Peršunovo lišće operite i iseckajte što sitnije.
- Sve poređajte na tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u rernu na 70°C na 5 sati.
- Kada se sve osuši, prebacite u činiju i umešajte so i kurkumu.
- Spremite u teglu i dobro zatvorite.
Vegeta bez sušenja
Osim suve verzije vegete, moguće je pripremiti i mokru verziju koja se ne suši, a za pripremu je potrebno vveoma malo vremena. Količina sastojaka u receptu pogodna je za 5 tegli od 750 ml.
Sastojci
- 1 kg šargarepe
- 1 kg paradajza
- 1 kg luka
- 250 g korena i lišća celera
- 250 g korena i lišća peršuna
- 250 g paprike
- 250 g kelja
- 1 kg soli
Priprema
- Ogulite šargarepu, koren peršuna, koren celera i luk i narendajte.
- Operite paradajz, lišće peršuna i celera, papriku i kelj i isecite ih na što sitnije komade.
- Sve zajedno stavite u činiju, posolite i dobro promešajte.
- Ostavite da stoji 24 sata i povremeno promešajte.
- Sadržaj rasporedite u tegle, posolite (opciono) i dobro zatvorite.
Upotreba u kuhinji
Umesto kupovanja vegeteove godine napravite domaću vegetu. Dodaje se u supe ili čorbe tokom pripreme da poboljša ukus i da jelo bude ukusnije. Može poslužiti i kao začin za različite vrste mesa pre termičke obrade. Na našim predelima najčešće se koristi za začinjavanje domaćih supa.
Domaću vegetu treba čuvati u zatvorenoj tegli i možete je koristiti do 6 meseci nakon pripreme. Važno je samo da je tegla dobro hermetički zatvorena da se ne bi izgubio miris i ukus sušenog povrća koje ste pripremili.
Tegle se mogu čuvati u kuhinjskom elementu, kao i kupovnu vegetz, a jedino je važno da se ne čuva na vlažnom mestu, jer to može dovesti do grudanja začina i gubitka arome.
Ako ste pripremili mokru vegetu, važno je da je držite na suvom i tamnom mestu u ostavi jer so služi kao konzervans da se ne pokvari. Ali nakon prvog otvaranja potrebno ju je čuvatiu frižideru da bi sprečili kvarenje.
Foto: RitaE / Pixabay
Ostavite odgovor